38-годишният Петър Филев от Велико Търново извади богоявленския кръст от Янтра (снимки)

0

Възгласи „Да живее България!“ огласиха подножието на Царевец на Богоявление

М. Милчева

38-годишният Петър Филев от Велико Търново извади богоявленския кръст от ледените води на река Янтра. По традиция на Богоявление (Йордановден)  великотърновският митрополит Григорий хвърли светия кръст от Владишкия мост, а в надпреварата за него влязоха около 35 смелчаци, повечето от които курсанти от Националния военен университет. За пръв път от много години обаче кръстът не беше изваден от военен, а от цивилен гражданин. Възгласи „Да живее България!“ и „Българи юнаци!“ огласиха подножието на Царевец в празничния ден.

Петър каза, че е е решил да участва в ритуала, вслушвайки се в съвета на свой приятел. Той пожела на всички здраве и не скри вълнението си. Мъжът е безработен, за пръв скача в Янтра, но сподели, че изживяването е неповторимо.

Петър получи парична награда от владиката, а кметът на Велико Търново Даниел Панов му подари  луксозен тефтер с паметни дати от българската история и също парична награда.

За пета поредна година заместник-председателят на ВМРО  и народен представител доц. Милен Михов връчи награда от името на патриотите. Сумата от 100 лева  той даде на младши сержант Симеон Симов от Пловдив, курсант в НВУ, втори курс в направление „Разузнаване“. Условието е младият мъж да носи българско царско име и да е добър войник, каза доц. Михов.

Празникът във Велико Търново започна със Света литургия и тържествен богоявленски водосвет  в катедралния храм „Рождество на Св. Богородица”. Литургията започна в 9,00 ч., а в 10,30 ч. от катедралата  потегли литийно шествие до площад „Цар Асен I”, в което се включиха кметът на Велико Търново Даниел Панов, народният представител Станислава Стоянова, началникът на НВУ полк. Иван Маламов, директорът на ОДМВР старши комисар Димитър Машов, общински съветници, граждани.

Пред крепостта Царевец владиката освети знамената на НВУ „Васил Левски”, институции, организации и др., след което шествието се отправи към кв. „Асенов”, за да достигне до Владишкия мост. Именно там богоявленският кръст беше пуснат във водите на река  Янтра.

Снегът и студът не изплашиха нито скачащите за кръста, нито присъстващите на празника, защото според народните поверия, ако на Йордановден температурите са ниски и вали сняг, годината ще е плодородна и добра.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *