Един от най-обичаните търновски гинеколози д-р Мавроди Калейнски участвал в …няколко мироопазващи мисии в Босна и Херцеговина

 

 

 „Никой лекар не прави сметка на бебетата, които е изродил, аз също, но със сигурност са хиляди и когато дойде време да се пенсионирам, някога в далечното бъдеще, може и да ги преброя“.

Това казва за себе си и своята професия един от най-обичаните търновски акушер-гинеколози д-р Мавроди Калейнски, който е помогнал на безброй семейства да си имат своя рожба. Освен като лекар и специалист по репродуктивна медицина д-р Калейнски е познат на болярите и като политик и общински съветник трети мандат, но професията му е приоритет и винаги на първи план, независимо от многобройните му обществени дела.

Той е завършил езиковата гимназия в Русе с английски и немски език, а после и Медицинската академия в София. Малцина знаят, че д-р Калейнски е и един от създателите на първия генетичен кабинет във Велико Търново в далечната 1986 г., когато генетиката още се счита за новаторска наука.

„Правихме изследвания и намирахме наследствените заболявания. За съжаление, и досега в България няма генетична карта на наследствените заболявания, а това е много важно, защото ще ни помогне още в началото на бремеността да се премахне рискът от такива болести. Но това е висш пилотаж в медицината“, казва любимият на няколко поколения търновци лекар.

От политиката, която д-р Калейнски възприема по-скоро като обществена дейност, той се изкушил преди време – когато участвал като доброволец в няколко мироопазващи мисии в Босна през 1995 г. Малко известно е, че популярният търновски гинеколог бил един от едва трийсетте родни доброволци, които видели от първо лице ужаса на войната. Той изкарал четири мисии, като най-дългата била три месеца, а заради опасността, застраховка живот на един участник в подобна мисия била 250 000 паунда.

„Видях войната и последиците от нея. Знам как изглежда реалният живот във военно време, защото тогава една хубава страна, приличаща на България, беше осеяна с масови гробове, което е много тъжно. Тогава видях и нещо друго – каква е ползата от политиката, тъй като всички европейски политици се обединиха и спряха войната“, разказва за това преживяване докторът.

И допълва, че по време на мисия се случило да нощуват в град Ключ в Босна и Херцеговина, където болницата на това населено място, голяма колкото великотърновската, била оборудвана с най-модерната за онова време медицинска техника, но била… абсолютно празна, а фасадата й надупчена от картечни откоси. Лекари нямало, защото били прогонени от войната, а бременните жени от Ключ ходели да раждат децата си на 200 километра… Впрочем д-р Калейнски отказал предложение за работа в тази болница, за което днес не съжалява.

За работата си като общински съветник той казва, че е горд с взетото решение за създаването на общинския фонд „Ин витро“, благодарение на който вече са родени стотици търновчета.

Другата гордост на д-р Калейнски са двете му вече пораснали и много успешни дъщери, пример за по-младите българи, както и внучката му.

„Успешна кариера се прави с много себеотдаване, труд и целеустременост. Радвам се, че възпитахме добри и скромни деца“, казва по този повод д-р Мавроди Калейнски.

Екипът на „Болярски новини“ честити празника на всички акушери и гинеколози!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!