Бронхоскоп от последно поколение дари Ротари клуб – Велико Търново, на белодробната болница в града

0

Модерна апаратура от последно поколение – видео бронхоскоп, дари Ротари клуб – Велико Търново на белодробната болница „Д-р Трейман” в града. След като видео бронхоскопът беше доставен в лечебното заведение, днес документите за дарението бяха официално връчени от президента на клуба Кирил Андреев на управителката на болницата д-р Стела Денчева. Това стана в присъствието на народния представител Станислав Стоянов, който е и паст президент на РКВТ, кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, заместник-кмета Снежана Данева – Иванова, ръководството и членове на Ротари клуб – Велико Търново, и журналисти. По-рано днес болницата беше посетена и от дискрикт гуверньора на Дистрикт 2482 България Митко Минев.

Бронхоскопът е закупен по проект на РКВТ, реализиран по повод 80-ата годишнина на клуба миналата година. Проектът „Дишането е живот” е на стойност $44 653 (около 80 хиляди лева). Сумата за оборудването е $ 37771 USD (60 000 лв.), а за обучение на трима специалисти са вложени около 12 хиляди лева.

Президентът на Ротари клуб Кирил Андреев подчерта, че това е първият и най-значим Глобал грант проект на великотърновските ротарианци, реализиран с финансовото участие на Фондация „Ротари”, приятелски клубове от Турция, Румъния и Украйна и РКВТ. Ротарианството не е само служба на обществото а и приятелство, и този проект е доказателство за това, каза Андреев.

Особено съм щастлив, че официалното приключване на проекта и връчването на документите за дарение се осъществява в месеца, посветен на Четвъртото Авеню на Ротари интернешънъл за професионална служба, каза дистрикт гуверньорът Митко Минев. Той поздрави членовете на Ротари клуб – Велико Търново, за активната им работа в полза на обществото и заяви готовност за още съвместни проекти с белодробната болница.

Д-р Денчева благодари за дарението и посочи, че това е най-модерният апарат, с който разполага болницата. Техниката е жизненоважна за дейността на лечебното заведение, защото е основно средство за откриване на рак на белия дроб. В „Д-р Трейман” се правят диагностични процедури. Старият бронхоскоп е бил стар и амортизиран, той е закупен през 1996 година. Болницата ни обслужва хора от няколко области. Около 200-300 бронхоскопии се правят средно на година, а пациентите непрекъснато се увеличават. Капацитетът на болницата е около 70 човека и е запълнен докрай, допълни д-р Денчева.

Управителката изрази надежда, че ще се намери финансиране и за дострояване на съседната сграда, което ще даде възможност за разширяване на дейността на дружеството.

Благодаря на Ротари клуб – Велико Търново, които за по-малко от 12 месеца успяха да съберат средствата за апаратурата. Също и за това, че с дейността си и многобройните си инициативи работят активно за издигане на престижа на духовната и историческа столица на България, подчерта кметът Даниел Панов. Той поздрави и ръководството на болницата, което за поредна година отчита положителни финансови резултати.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *