Априлското въстание да получи статут на официален празник и да се чества на 20 април предлага проф. Пламен Павлов

 

Денят на Априлското въстание да получи статут на официален празник, който от идващата 2020 година нататък да бъде отбелязван тържествено на датата 20 април.

Това предлага в отворено писмо проф. Пламен Павлов от ВТУ, който е председател на Управителният съвет на Фондация „Васил Левски“. Писмото е адресирано до президента, премиера и председателя на парламента.

Сред мотивите се припомня, че през Април 1876-а г., в името на една благородна и справедлива кауза, е предизвикана безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост.

„Следвайки делото на Апостола на Свободата, героите на Априлската епопея поставят пред тогавашния свят нерешения „Български въпрос“, с което предизвикват Руско-турската Освободителна война /1877-1878 г./ и възстановяването нашата държавност“, се казва още в писмото.

В него се предлага датата на честването да е 20 април, а не първи май, както е преизчислена по нов стил.

„Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, вкл. националния ни празник Трети март, а други – по стар стил, например 6 септември, Денят на Съединението, с оглед на изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април„, посочва историкът проф. Павлов.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!