Република Кипър удвоява финансирането на Центъра за гръцки език и култура към ВТУ

 

Н. Пр. г-н Мариос Кундуридис, извънреден и пълномощен посланик на Република Кипър, посети Великотърновския университет и се срещна с ректора проф. д-р Христо Бонджолов.
По време на работната среща, в която двамата обсъдиха засилването на сътрудничеството между посолството на Република Кипър в България и Великотърновския университет, се родиха и няколко добри новини за университета.

По случай 60-годишнината от основаването на Република Кипър ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще бъде домакин на две изложби, които ще представят островната държава.
През вековете на територията на Република Кипър са издигнати много църкви и паметници на културата. Най-старата намерена икона с лика на светец датира от V век. Не е случайно, че държавата е наричана „Кипър – островът на светиите“. С това е свързана и втората добра новина, която бе съобщена на днешната среща. Ще бъде изготвен проект, в изпълнение на който студенти от специалност „Църковни изкуства – иконопис, стенопис, дърворезба” ще имат възможността да се включат в рисуването на икони, предназначени за протоколни подаръци на Църквата на Кипър. В тази връзка ще бъде засилено сътрудничеството и с Православния богословски факултет на нашия университет.


Третата добра новина е свързана с това, че Министерството на образованието на Република Кипър ще удвои финансирането на Центъра за гръцки език и култура към Великотърновския университет.
„Изключително много ценя работата на преподавателите по гръцки език. Тяхната работа е не само да обучават младите, но и да помагат за разпространяването на гръцкия език и култура в България. Великотърновският университет има изключително голямо богатство с толкова добре подготвени студенти. Повече от завършилите намират успешна реализация в професионални сфери, предполагащи висока степен на владеене на гръцки език“, каза Н. Пр. г-н Мариос Кундуридис.
Проф. Хр. Бонджолов благодари на госта за посещението и за хубавите думи и му подари специалния календар на Великотърновския университет за 2020 година, седемте икони в който са нарисувани от наши преподаватели и от студенти в бакалавърска и магистърска степен.

Снимки: пресцентър ВТУ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!