Ученици от мрежата на Център „Амалипе“ ще наричат за здраве и берекет във Велико Търново

0

 

Празникът „Василица” се почита от ромската общност като начало на Новата година и се отбелязва на 13-ти срещу 14-ти януари като празненствата включват и следващия ден . Отбелязването на Василица е свързано и с легендата за Банго Васил, който се явява като спасител на ромите, като изградил отново мост, разрушен от Дявола, за да могат те да преминат отвъд реката.

В навечерието на празника, на 13.01.2020г. ще се проведат поредица от събития. В 10:00ч. талантливите сурвакарчета от СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Сухиндол, ще поздравят Директора на ОД на МВР главен комисар Димитър Машов и екипа му и ще отбележат началото празника, след което ще продължат поздравите като в 11:00ч. ще бъдат гости на Регионално управление на образованието, Велико Търново.

По същото време малките сурвакари от СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново ще бъдат в Регионална здравна инспекция, за да пресъздадат празничната атмосфера и да потопят екипа в настроението на Василица.

В 11:00ч. Областният управител на Велико Търново, проф. Любомира Попова също ще посрещне колоритните представители на СУ „Ангел Каралийчев“, гр. Стражица, които ще представят танцов спектакъл и ще сурвакат за здраве и берекет. В11:30ч те ще гостуват на Регионална дирекция Социално подпомагане.

11:30ч. В Дирекция „Бюро по труда“, музикалната група на учениците от ОУ „Бачо Киро“, гр. Бяла Черква и сурвакарите От СУ „Бачо Киро“, гр. Павликени, ще наричат също за здраве и за успешна нова 2020 година.

Традиционното сурвакане ще завърши празнично в 12:00ч., в Община Велико Търново, където малките сурвакари от СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново ще отправят посланията си за здраве и успехи за общината, за да е мирна, сполучлива и толерантна новата година, изпълнена с победи и добри дела.

Отбелязването на Василица ще приключи в 17:30ч, когато в клуб „Седем“ в старата столица ще ви потопим в атмосферата на празника, като ви покажем как той ще бъде посрещнат в едно типично ромско семейство. Ще бъдат представени традиционните ритуали и ястия като публиката ще разбере повече за характерните обичаи свързани с този ден и ще стане част от празника „Василица“.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *