Д- Стела Денчева: „Голямата ми цел е Велико Търново да има първата и единствена в България болница за респираторни заболявания”

Ще търсим финансиране за дострояване на съседната сграда и разкриване на отделения по алергология и детска пулмология

Мила Милчева

Д-р Стела Денчева е управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново от 2016 г.  През декември м. г. договорът й беше удължен с още три години по предложение на кмета Даниел Панов, а мотивите му бяха, че д-р Денчева е изправила на крака лечебното заведение, което беше в изключително тежко финансово състояние. Болницата излиза с положителни резултати от  2017 година. Към деветмесечието на 2019 г. тя е реализирала печалба от 13 000 лв. Дружеството  покрива всички текущи и дълготрайни разходи със собствени средства, успя да закупи нова апаратура, с която да провежда още по-прецизна диагностика и терапия.

Лечебното заведение работи с 53 легла, като заетостта е почти винаги на 100 %. Най-важното, което болницата предлага, е високия професионализъм на лекари, медицински сестри и санитари. Финансирането на „Д-р Трейман” е по методика от здравното министерство, собствени приходи от извършени дейности по седем клинични пътеки и три амбулаторни процедури, приходи от платени медицински услуги на пациенти по желание, приходи от наеми и програми на Министерство на здравеопазването.

Д-р Денчева е завършила медицина в МУ – Плевен, където е докторант. Има две специалности – вътрешни болести и пневмофтизиатрия, както и диплома и за здравен мениджмънт. Работила е като личен лекар в Павликени. Практикувала е също в белодробната болница във Велико Търново и Специализираната болница за активно лечение по кардиология в старата столица.

 

– Д-р Денчева, преди броени дни поехте за втори мандат поста управител на белодробната болница. Как накратко бихте описали досегашната си работа в нея?

-Когато поех поста управител на болницата, тя беше в много трудно финансово състояние. Моята задача беше да я стабилизирам. Сформирахме страхотен екип, който включва икономическия директор инж. Владкова, колегите пулмолози, главната медицинска сестра, целият състав сестри и лекари. Медицинските дейности стартираха в сериозни обеми. С общи усилия и с цената на много упорита работа изправихме на крака едно фактически изпаднало във фалит дружество. И сега имаме задължения, но те са с около 37 на сто по-ниски от тези преди три години, когато бяха в размер на 1,8 млн. лева. Увеличихме почти два пъти дейността към Здравната каса, което означава, че почти два пъти са нараснали месечните ни приходи.

– Това постигнахте през първия ви мандат. Какви цели си поставяте сега?

– Целите ми са изключително високи, но съм напълно уверена, че ще ги постигна с помощта на екипа ни. До нашата болница има недостроена сграда, която ни предоставя доста големи възможности. Ако тя бъде завършена, ще се разшири дейността на действащите пулмологично и фтизиатрично отделения. Моята амбиция е да разкрием и нови структури, отделение, каквито няма досега на територията на област Велико Търново – отделение по алергология и отделение по детска пулмология. Имаме и други сгради за ремонт, в които може да бъде разкрито отделение за долекуване, тъй като болницата в момента разполага с такива легла, разрешени по здравна каса, но те са неизползваеми, защото за тях няма място, няма и финансиране.

Моята голяма амбиция и мечта е във Велико Търново да бъде създадена единствената  в България респираторна болница, която да събира  всички медицински дейности, свързани с дихателната система. Такъв обект  няма в страната и ще е страхотен прецедент. Той би  дал големи възможности както на самото лечебно заведение, така и на града, и на целия регион. Все по-често говорим за т.нар. медицински туризъм. Българската медицина се слави със страхотни специалисти и не особено добра реализация.  Нашата болница „Д-р Трейман” в момента е притегателен център за пациенти не само от съседни области, но и от цялата страна. Те стават все повече и повече. Постепенно подобряваме и хотелската част. Това и доброто отношение на персонала памага на пациентите да се чустват на мястото си.

-Каква е съдбата на тази недостроена сграда и какво е необходимо, за да бъде изпълнена вашата цел?

-Недостроената сграда е на мястото на павилион за лекуване на туберкулозно болни. В началото са осигурявани средства от министерството за построяване на фтизиатричен корпус. Но през 2007 година финансирането е спряно. До 2011 година всички дейности по лечение на туберкулозата са финансирани от Глобалния фонд за лечение на туберкулоза  и СПИН към Световната здравна организация, който бавно и постепенно се оттегли от България и от 2019 г. изобщо не работи на територията на страната. Това означава, че финансиране няма. Дейността  по лечение на туберкулозата е вече ангажимент само на Министерство на здравеопазването.

Бъдещата  болница по респираторна медицина  е напълно реална цел, за която е необходимо финансиране.

На територията на областта е предвидено да има отделение по детска пулмология, предвидени са такива легла по национална здравна карта. Но няма структура, няма място и никой до сега не е имал идея да реализира такова нещо. В момента, в който се сдобием с място, ние може веднага да разкрием отделението, защото имаме квалификацирани медици –  детски пулмолог и двама педиатри. С малко усилия реазицаията на това отделение може да стане  в кратки срокове.

Подобна е ситуацията и с отделението по алергология, защото имаме специалист в тази област. Алергичните заболявания са изключително често срещани, все повече възрастни и деца са засегнати от алергии и откриването на това отделение би било от голяма полза за всички.

-Какви средства са необходими за завършване на недостоераната сграда и откъде могат да дойдат те?

-По първоначални сметки довършването на сградата ще струва около 200-300 000 евро. За основното оборудване също са необходими още толкова. Моята програма обаче  е много амбициозна – искам  новото лечебно заведение да разполага с апаратурата, която да е уникална за област Велико Търново. Целта ми е да се оборудваме с един специален апарат – камера за специално изследване на белите дробове, която дава информация за изключително много заболявания. Никакъв друг тип апаратура не може да предостави такива данни. Такава апаратура има само в университетските болници, защото е скъпа.

Необходим ни е и скенер, защото в момента ползваме външни услуги  за такава апаратура. Благодарение на Ротари клуб – Велико Търново, вече разполагаме с последно поколение видео бронхоскоп. Дарението на ротарианците за апарата и обучение на специалистите за работа с него е в размер на близо 100 000 лева и аз безкрайно много им благодаря за жеста! Искрено се надявам нашето сътрудничество да продължи!

Въпросните около 600 000 евро за дострояване на сградата и първоначално оборудване на са по нашите сили. Все пак ние изплащаме задължения и трябва да продължим да бъде изрядни и коректни платци. За осигурявена на средствата трябва да разчитаме ила на собственика ни – Община Велико Търново, или на Министерството на здравеопазването. Аз съм безкрайно благодарна на кмета Даниел Панов, който винаги е заявявял подкрепата си към нас и съм убедена, че той ще положи всички усилия Велико Търново да има такава болница. Разчитам и на лобито на народните ни представители.  В момента ще има европейска програма, която ще гарантира средства в областта на здравеопазването в новия програмен период. Аз много се надявам да успеем да  кандидастваме и да бъде одобрени, защото  здравеопазването в България има нужда от сериозни инвестиции, които да отидат целенасочено на определени места. Разбира се, ще продължим да разчитаме и на частни дарения, и на НПО. Благодарение на хора с щедри сърца имаме нови легла за хотелската част, телевизори в болничните стаи и както споменах – модерен бронхоскоп.

Много е важно да се подчертае, че  нашата болница се лекуват заболявания, които са водещи в световен мащаб – пневмония, хронично обструктивна белодробна болест ХОББ,  бронхиална астма, туберкулоза. Това са тежки болести, които засягат голяма част от обществото. Да не забравяме и онкологичните заболявания. Ракът на белия дроб е най- често срещаното онкозаболяване в България.

Всичко това означава, че разкриването на една такава болница би било от изключително значение за пациентите и изобщо за града и региона. Велико Търново може да се превърне в център на качествената съвременна медицина!

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!