Започват Алековите дни в Свищов

0

 

На 13 януари в Свищов ще започне тридневната празнична програма посветена на 157 години от рождението на Алеко Константинов. По време на Алековите дни ще се проведат разнообразни и интересни събития, в които ще се включат представители на редица културни и образователни институции, обединени от идеята да изразят своята признателност към Щастливеца.
Първият от празничните дни ще започне с тържество по случай патронния празник на Свищовската професионална гимназия „ Алеко Константинов“ – гр. Свищов. Следобед, от 15.30 часа, в Гербовата зала на община Свищов ще се проведе пресконференция с лауреата за 2019 г. и журито на Международния конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“.

В 17.00 ч. от къща музей „Алеко Константинов“ ще започне традиционното факелно шествие до паметника на Алеко в градската градина, където в 17.30 часа ще се проведе ритуал по полагане на цветя. Тържественото честване на 157 години от рождението на Алеко Константинов ще започне от 18.00 часа в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, където ще бъде връчена и наградата на лауреата в конкурса за къс хумористичен разказ „Алеко“.

Празничният ден ще завърши с представлението на Държавна опера – Русе, която ще представи на свищовска сцена оперетата „Българи от старо време“ по едноименната повест на Любен Каравелов. Музикално-драматичният спектакъл ще е със специалното участие на Николай Урумов, а набраните средства ще бъдат за възстановяване на воденицата в историческата местност „Паметниците“, край Свищов.
Билети могат да бъдат закупени от касата на читалището, на цени от 5,00 и 7,00 лева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *