Писателят Мариян Беленкий стана носител на наградата „Алеко“

0

 

„Писмо до Бог“ е заглавието на разказа с неочакван край, който спечели международния конкурс

На 13 януари на тържественото честване по повод 157 години от рождението на Алеко Константинов, в Свищов бе обявен лауреатът на тазгодишния конкурс за къс хумористичен разказ. Традиционният конкурс се организира ежегодно от община Свищов, редакцията на вестник „Стършел“ и Международната фондация „Алеко Константинов“, и се провежда в рамките на „Алековите празници“ в крайдунавския град. Тази година в състезанието взеха участие 49-ма автори от 15 държави, а петчленното жури, с председател писателят Деян Енев, отличи разказа „Писмо до Бог“ сред 85 други творби.  На пресконференция в Свищов, представители на журито, в лицето на Михаил Вешим, Румен Белчев и Пети Доневки споделиха, че авторът на разказа Мариян Беленкий е писател, журналист, сценарист и преводач, роден в Киев през 1950 година, и живеещ в Йерусалим от 1991 година.  Те разказаха още, че писателят участва за втори път в Международния конкурс, като тази година се представя с 2 свои творби. Основното, което впечатлява журито при избора на фаворит е професионално написаният текст и неочакваният край на разказа.
53-ият лауреат в Международния конкурс за къс хумористичен разказ на името на Алеко Константинов трябваше да получи своята награда по време на тържествената вечер, в салона на Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, но здравословното му състояние не му позволи да присъства. Въпреки това, Мариян Беленкий  ще получи своята награда, която ще бъде придружена със запис от празничната вечер в Свищов и аплодисментите на свищовската публиката.
Разказът бе артистично представен от Веселина Спасова, член на УС на МФ „Алеко Константинов“ и актьор в Драматичния театър към Първо българско народно читалище.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *