Политологът проф. Евгений Дайнов: „Водната криза е като свлачище и управляващите тичат пред нея, за да не ги затрупа, като от време на време хвърлят по някой труп зад себе си“

 

 

 – Турбулентно започна тази политическа година. Имаме вече една министерска оставка, нещо повече – министър в ареста… Има ли потенциал водната криза да предизвика смяна на властта?

– До тук министерските оставки са девет, което е половината от състава на Министерски съвет. Годината започва турбулентно, защото целият този мандат на Бойко Борисов е турбулентен, а това е по три причини. Изключително нелепо сглобена конструкция на властта, и крехко изглеждаща от самото начало, в съчетание с устрема на Борисов да преодолее разделението на властите и да събере всичко на едно място. Той няма за цел да управлява обществените процеси за благото на гражданите. А и виждаме централизация на цялата власт, така че от самото начало се друса това правителство и че още не е паднало е цяло чудо. А то не е паднало защото няма политически натиск, няма опозиция, няма и граждански натиск, но дори и при липсата на тези алтернативи, една наистина зле сглобена конструкция, която не решава нито един проблем на обществото, може да падне във всяка секунда. Водната криза е като свлачище и управляващите тичат пред нея, за да не ги затрупа, като от време на време хвърлят по някой труп зад себе си, за да забави слачището. И Нено Димов ако не ги забави, те ще метнат още някой друг. Не виждам как ще овладеят този проблем. Повечето язовири в България се оказва, че са на критично ниво, празни са и това означава, че тези, които са вземали политическите решения и контролират целия сектор, са вземали огромно количество подкупи. И тук се вижда как корупцията убива – ти си взел пари и следователно си вързан. Не може да си изпълняващ държавническата функция.

– А в контекста на все по-динамичните и сложни международни отношения как стои властта?

-Тук тази година се наместват и още два фактора, които крайно усложняват живота на управлението – първият е внезапно постигнатият консенсус в Европейския съюз, че състоянието на околната среда е вече кризисно и за да могат човеците да продължават да живеят, трябват някакви спешни мерки. Точно тук всички правителства на ГЕРБ имат една цел спрямо природната среда и водите – да ги употребят. Ще раздадем парцели по морето на наши приятели, ще усвоим водите, ще сечем гората, ще бетонираме, за да има за наши приятели. Това е най-чувствителната тема в Европа, а в България също. Тодорживковия режим започна да пада от чистотата на въздуха в Русе, после „Екогласност“ се роди, за да противодейства на опита за прехвърляне на води от Рила към София и накрая бай Тошо биде свален от комбинация по екологични причини. Вторият фактор – американската държава, власт и департамент от половин година изключително внимателно следят какво става в България и оказват натиск, какъвто не е оказвала наистина от 20 години. Тоест и отвън има напрежение по отношение на ред, сигурност и върховенство на закона – нещо, което у нас не се прилага, а там американците действат твърдо и неотстъпчиво и минаха през етапа, в който Бойко Борисов е „нашето момче“. За тях този начин на управление е рискован, както и за НАТО и за Европейския съюз. И ще ти кажа защо. Виж къде се намира България – на границата между Турция, която е размирна, между Сърбия, която се превръща в руска колония, на границата с Мюсюлманския свят. България е най-пробитата от руските държавни служби страна в ЕС и НАТО. Това е стратегически проблем за американците и те реагират стратегически, т.е. те говорят твърдо с Борисов и той не напразно се оплака, че са му размахали тоягата. Всичко това взето заедно – международната и вътрешната среда, са крайно неблагоприятни. Но Борисов е виртуозен политически играч и ще изкара още някакво политическо време. Но колко и на каква цена – ще видим.

 – Поддръжниците на тази власт, които далеч не са малко, ще ви опонират. Не може да няма някакъв хубав момент в това управление.

– Българите възстановиха манталитета от Байтошово време – може нещата да не отиват на никъде, да не е ясна посоката, но в момента аз се оправям. Това първо. Второ – те си възстановиха феодалния манталитет, където всеки си има покровител, господар, а тъй като феодализмът е много по-естествен за човеците начин на съществуване, отколкото демокрацията, която е изкуствен начин, ние сме свикнали да се нагаждаме и примиряване спрямо обстоятелствата, а не да ги променяме. Това затишие е в пустиня, което Тодор Живков беше постигнал в 80-те години и завърши с взрив. Така че тази система ще завърши с разпад, а сегашният комфорт е измамен.

 – Каква власт обаче да очакваме след тази. Сам казвате, че нямаме алтернатива?

– Докато не се появи цивилизован тип политически субект в България, който да има подкрепа, това безвремие ще продължи. Да говорим за ляво и дясно е загуба на време, но условно вече нямаме класическо ляво и това е голям проблем, няма и ясен център, така че политическото пространство е леко оголено откъм цивилизован модел. Не ни трябва да сменим Бойко Борисов с Корнелия Нинова.

 – Какво е бъдещето на новите политически играчи – Мая Манолова, Слави Трифонов, Борис Бонев?

– В Европа тече процес от няколко години, където внезапно се появяват хора като Макрон, като президентката на Словакия и кметовете на Будапеща и Истанбул, ако щеш, до диктаторските режими, които внезапно се появяват и получават подкрепа, това е тенденцията. Преди десет години тенденцията беше Бойко Борисов – появява се някакъв продавач на чудеса, който после се оказва елементарен мародер, или в случая с поляците и унгарците – елементарен фашист, но сега имаме харизматични личности, които са цивилизовани. В България винаги нещата стават наполовина, но нещо такова неминуемо ще се появи – има достатъчно цивилизовани българи, те не са мнозинство, но те ще се организират. Макрон какво направи във Франция – спечели президентските, а след това и парламентарните избори като не се криеше. Той каза – аз съм либерал, аз съм зелен, аз искам обединена Европа.

 – Да, обаче популярността му рязко спада, защото да правиш реформи е неблагодарна робота. Те струват скъпо и той ще трябва да плати тази цена, нали това е проклятието на всеки политик-реформист ?

– Ще ги направи тези реформи. Той чудесно се справя с жълтите жилетки. Франция е потънала в един постсоциалистически сън, но президентът й иска да я вкара в 21 век. Французите на подскоци влизат в съответния век. Такъв тип човек, който не се крие и казва: аз съм модерен, цивилизован, европейски, ще успее. Такъв тип заявки имаше няколко в България. Христо Иванов направи такава заявка преди време, но не му се получи. Борис Бонев прави такава заявка, но той засега действа само на територията на София. Това, че имаме два опита е заявка, че тук има такава среда, която да излъчи такива хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!