Депутатът Явор Божанков и общинският лидер на БСП в Огнян Стоянов с приемна в Горна Оряховица

0


Актуални проблеми на населените места поставиха посетителите на приемната пред народния представител Явор Божанков и общинския председател на БСП Огнян Стоянов.

Един от най-дискутираните проблеми се оказа замърсяването въздуха в града с фини прахови частици и попадането на Горна Оряховица в челните места на негативната статистика за най-замърсен град. Друг обсъждан проблем е ежедневното преминаване на хората по отсечката Горна Оряховица – Велико Търново през с. Арбанаси. Предвид честите пътнотранспортни произшествия на ремонтираната отсечка, гражданите заявиха, че се притесняват за своята сигурност и поискаха да се вземат мерки.

Божанков пое ангажимент да потърси мнението на експерти, които да извършат анализи и да направят заключение какви са причините за честите инциденти.

Аз не съм екперт по пътна безопасност. Причините може да са комплексни. Некачествена настилка, лошо отводняване, несъобразена скорост. Ще потърся мнението на експерти и ако се открият проблеми, ще сезирам отговорните институции и ще потърсим решение. Факт е, че инцидентите по тази отсечка се увеличиха до неприемливи нива“, допълни той.

По въпросът за замърсяването на атмосферния въздух с фини прахови частици отношение взе Огнян Стоянов. Той припомни, че средствата за подмяна на уреди за отопление все още не са отпуснати на Горна Оряховица, защото министерство на околната среда и водите и общината водят дела.

„Докато местната власт спори с министерството, градът ни отново оглавява негативните статистики. Нашата община няколко пъти плаща планове за подобряване на чистотата на въздуха, но пренебрегва миенето на града и населението места. Със съветниците от нашата група ще настояваме градът и селата да се измиват редовно. Това е най-малкото, което общината може да направи“.

Депутатът подчерта, че състоянието на всички компоненти от околната среда е незадоволително.

 „Въздухът, водите, нерегламентирания внос и изгаряне на отпадъци – това са част от мотивите да внесем вот на надеворие към правителството в сектор екология. Действията ни вече дават резултат – институциите се задвижиха, вече има оставки и се търси отговорност. Поставяме си висока цел. След този вот всеки български гражданин да живее в по-чиста и здравословна околна среда“, заяви още той.

Двамата поеха ангажимент да инфирмират гражданите своевременно за всяко развитие по тези проблеми.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *