Ресторантьори и хотелиери обличат жълти жилетки в събота, започват масови протести в цялата страна

Мила Милчева

Собственици и персонал на ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели и др. обекти в цялата страна в събота обличат жълти жилетки. По този начин започват символични протестни действия на бранша срещу репресивни действия на държавата. Това стана ясно днес на среща във Велико Търново, в която се включиха ръководството на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация и представители на регионалните й структури в повече от 36 града. Повече от два часа продължи срещата, която беше инициирана от Петър Стефанов, председател на регионалното сдружение на БХРА във Велико Търново.

Исканията на бранша пред журналисти представиха Вени Петрова и Румен Калайджиев, председатели на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, заместник-председателят на асоциацията Атанас Димитров и Петър Стефанов. ( на снимката)

В декларацията се настоява да бъде създаден пакет от мерки за борба със сивия сектор. Искаме задължителна регистрация по ДДС на всички, които работят в бранша, отмяна на наредбата на НАП за запечатване на заведения при открити нередности като крайна и репресивна мярка, персонална отговорност на обслужващия персонал при открита фискална нередност, категоризация на всички обекти които работят като топла точка и на кафе машините, въвеждане на лимит за издаване на разрешителнина нови обекти и др., посочи Петрова. Последното искане е за намаляване на ДДС ставката на 5 процента.

От БХРА настояват за промяна на Наредба 18, която влиза в сила от 31 януари т .г.  и която според заетите в бранша е пълна с недоразумения. Нормативният акт задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала, до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна и т. н.  От Асоциацията настояват и за възможност в обектите да се издава междинен касов бон. Ако сте в спа център и минавайки от басейна до джакузите , искате да изпиете едно кафе, трябва да ви върнем на рецепция или в ресторанта, за да си го поръчате, обясни Петрова. По думите й е вероятно недостатъците на нормативния акт са резултат от недоглеждане от страна на законотворците.

До започване на символичните протести в събота, исканията на БХРА ще бъдат внесени в правителството и по-конкретно до четирима ресорни министри, които са пряко свързани с бранша. Дали ще се премине към ефективни стачни действия и затваряне на обекти, все още не е решено.

БХРА е най-старата и най-голяма организация в България. Нашият бизнес плаща ежемесечни  и ежегодни данъци и такси по 41 позиции.  Над 400 000 човека са заетите в бранша, посочиха от асоциацията. Те уточниха, че настояват за намаляванеа на ДДС за храните и хранителните продукти като стоки от първа необходимост, за заведенията за обществено хранене и развлечения и дадоха пример с европейски страни като Франция и Румъния с диференцирани ставки по ДДС, където той е съответно  6 % и 5 %.

Не искаме да ощетим фиска, напротив искаме да обединим усилията си с държавата за значително ограничаване на сивия сектор, категорични са от БХРА. Ресторантьорите и хотелиерите не изключват възможността за намаляване на цените в обектите си, ако исканият им бъдат приети, но посочиха, че основната им цел е да се повишат заплатите в бранша. Това ще помогне да се реши изключително острата криза с кадрите, която е повсеместна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *