С турски тръби за поливане правили калпавия водопровод в Свищов за 4 млн. лева

0

Мила Милчева

След години ходене по мъките най-накрая образуваха досъдебно производство срещу извършителите

Десетгодишната сага с некачествения, но скъп магистрален водопровод в Свищов, е на път да приключи с наказани. Това съобщи кметът на общината Генчо Генчев. Вчера е станало ясно, че е образувано досъдебно производство по случая , очаква се до края на февруари да приключат проверките на Специализираната прокуратура и да има наказани.

Генче припомни историята на дългогодишния проблем, който тормози над 30 000 жители на Свищов и живеещите в селата Вардим и Царевец. През 2010 г. започва изграждането на  нов магистрален водопровод от полиетиленови тръби. Старата мрежа е от метални тръби на повече от 60 години. Фирмата, изпълнител на обекта, е „ВТ Инженеринг”, а  в съоръжението са вложени над 4 млн. лева. 2 млн. лв. са от заем на Общината, а 2 млн. лева са отпуснати от Регионалното министерство. Почти веднага след приключване на дейностите по монтажа обаче, новите тръби започват да „гърмят” и следва авария след авария.  Това е и причина до този момент магистралният водопровод  да не е въведен в експлоатация.

„През 2015 година Община Свищов стана асоцииран член  на „ВиК „Йовковци“, но от там отказаха да приемат водопровода, тъй като той не е в експлоатация и всеки опит да бъде пуснат в действие е безуспешен, защото се регистрират аварии. В момента авариите са над 70, а всеки опит да се достави вода по него трае не повече от две седмици, обясни Генчев.

През 2016 г. кметът и общинското ръководство започват да водят кореспонденция и да си търсят правата от фирмата – изпълнител. Направени са много срещи, но в началото строителите отказват да извършват гаранционните обслужвания на водопровода, след което с много трудности подменят няколко проблемни участъка. В началото на тази година 8-годишният гаранционен срок на водопровода е изтекъл.

Група от висококвалифицирани експерти от София установява и се произнася, че водопроводът е правен с некачествени материали и без контрол. В земята са вкопани турски тръби за поливане на земеделски земи, които трябва да издържат налягане от 8 атмосфери, но те дават дефект и при 4 атмосфери. От Общината пускат сигнал до Районна прокуратура – Свищов и до Окръжна прокуратура-Велико Търново. През 2017 г. и двете инстанции доказват, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода и тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер, преписките са предоставени на Специализираната прокуратура през 2018 г. В двете преписки са посочени лицата, които са отговаряли за изграждането и изпълнението на проекта, както и за усвояване на средствата.  Генчев  допълни, че след като вече е образувано досъдебното производство, се надява до до март отговорните лица да си понесат последствията.

За над 300 000 лв. са нанесените щети за Община Свищов  от авариите по водопровода.
„Една част от сумата успяхме да възстановим чрез фирмата-изпълнител на проекта, а другата част остана неизплатена. Към момента проблемите с водопровода продължават. Необходими са ни около 3 млн. лв., за да направим ремонт на ремонта за подмяната на целия участък от магистралния водопровод, за да има нормално водоснабдяване в града”, посочи Генчо Генчев. Той припомни, че през есента Свищов остана без вода 4 дена  пак заради дефекти по тръбите, миналата седмица водопроводът отново „гръмна

В края на 2019 г. са проведени срещи с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерството на околната среда и водите, предоставена им е документацията и количествено стойностната сметка за подмяната на новия водопровод.

„Имаме уверението, че през тази година ще бъдат отпуснати целеви средства от държавата за подмяната на цялото трасе“, обясни кметът на Свищов.

Другият проблем с водата, която пият свищовлии е наличието на манган в нея. Проблемът е, че водопроводът е напорен и регионът се снабдява с вода от кладенци. Понякога количеството му надвишава значително нормите и това е бич за населението през 21 век, каза Генчев. Сега се търсят средства за изграждане на пречиствателна станция, с която да бъде решен проблемът. Според кмета най-добрият вариант е изграждане на мобилна станция. Такива съоръжения съм виждал в Унгария, те са лесни за експлоатация и  поддръжка, посочи Генчев. Около 7-8 млн. лева са необходими за станцията, парите ще бъдат търсени по линия на ЕС.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *