Жълтите жилетки превзеха заведенията във Велико Търново по време на символичния протест

0
Персоналът и собствениците на десетки заведения и хотели във Велико Търново и региона облякоха жълти жилетки и по този начин се включват в символичните протестни действия на бранша в цялата страна. Началото на протеста беше обявено да започне от днес, но още вчера в много от заведенията той вече беше стартирал.
Едно от исканията, поставени на среща на ръководството на БХРА  в старата столица преди дни, е да бъде променена спорната и пълна с недоразумения Наредба Н-18 . Тя задължава всички лица, използващи софтуер за управление на продажбите – независимо дали са или не са регистрирани по ЗДДС, да приведат използвания от тях софтуер в съответствие с нормативните изисквания и да сменят или модифицират фискалните си устройства до 31 януари 2020 г.
Исканията на рестораньорите е да бъде отложено влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми в нейното прилагане. Заведенията и хотелите настояват за отмяна на текстовете в наредбата на НАП, които предвиждат запечатването на търговски обекти, без изрично доказана вина от страна на търговеца, който стопанисва обекта, персонални санкции на персонала за неиздаване на касови бележки, регламентиране на бакшиша и др.

Протестът ще продължи до сформиране на работна група за обсъждане на възможностите за въвеждане на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на общественото хранене и развлечение в размер на 5 %, каквато е практиката в страните членки от Европейския съюз.

На 29 януари (сряда) от 12 часа представители от бизнеса ще протестират пред Народното събрание, в него ще се включат и над 200 човека от областта.

сн. facebook

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *