Община Лясковец обяви традиционния си конкурс „Най-добро домашно вино”

0

И тази година в навечерието на празника Трифон Зарезан, посветен на лозари и винари, в Лясковец ще се състои традиционният конкурс за избиране на най-добрия майстор на домашни вина. Ден преди Трифон Зарезан, професионално жури ще оцени представените за надпреварата вина на лясковчани. Конкурсът по традиция се провежда в емблематичния за Лясковец Музей на градинарството. Дегустирането на вината ще започне в 14 часа на 13 февруари в конферентната зала на музея. Участниците в конкурса трябва да представят предварително своите вина, които ще се събират от уредника на музея Мария Бърнева от 3 до 13 февруари 2020 г.

Право на участие имат всички пълнолетни граждани с постоянно местожителство в Община Лясковец. Желаещите трябва да предоставят бутилка от своите вина – бели или червени /може и от двете/. Вината ще се събират всеки делничен ден от 3 до 12 февруари от 9:00 до 12:00 часа преди обяд и от 13:00 до 17:00 часа след обяд, а в самия ден на конкурса – 13 февруари от 9:00 до 12:00 часа в Музея на градинарството. До участие се допускат избистрени, домашно-приготвени вина, представени в не надписани бутилки с вместимост минимум половин литър. За да бъдат избегнати всякакви съмнения, относно пълната анонимност на конкурса, при записване участниците няма да знаят своя номер. След дегустацията производителите ще имат възможност да разговарят с енолозите за качествата на своите вина, да чуят мнения и препоръки от тях.

Обявяването и награждаването на победителите ще бъде на 14 февруари, в самия празничен ден на откритата сцена в Лясковец, когато гости и жители на Общината ще се веселят на централния площад с музика, танцови изпълнения и бъчва с вино. В предпразничния ден, на 13 февруари от 18:00 часа общинското ръководство кани жителите на общината на празничен концерт. Гост-изпълнител на сцената на читалище „Напредък-1870”, гр. Лясковец в навечерието на Зарезан ще бъде Професионален фолклорен ансамбъл „Искра” при читалище „Искра-1896”, гр. Велико Търново, с художествен ръководител Борислав Ангелов и диригент на оркестъра Лъчезар Йорданов.

Народното веселие в самия празничен 14 февруари ще започне на централния площад „Възраждане” в Лясковец в 11:00 часа с водосвет за здраве и благоденствие. Приветствие към всички ще отправи кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, която ще връчи и наградите на най-добрите винари, спечелили призовите места в тазгодишния конкурс. Празникът ще продължи с концертна програма на Танцов състав „Лудо младо”, с художествен ръководител Павлина Кълчишкова.

Пъстро шествие ще премине по улица „Манастирска”, съпроводено с музика, за да стигне до лозята срещу стадиона, където от 12:00 часа ще се състои ритуалното общоградско зарязване на лозите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *