Търновски учители с протестно писмо срещу Националното външно оценяване в четвърти клас

0

 

Петиция срещу националното външно оценяване в IV клас провеждат учители от няколко търновски училища. До тази сутрин подписката им беше подкрепена от стотици родители, видя репортер на „Болярски новини“. Петицията е отворена и ще бъде предоставена на министъра на образованието и науката, до синдикатите, медиите и родителите.

„…През последните 20 години в образованието непрекъснато се правят реформи, които подлагат учителите и учениците на огромен стрес и водят до все по-голям спад в резултатите от Програмата за международно оценяване на учениците (PISA)…. Промяната на една реформа с друга, голямото по обем и академично поднесено учебно съдържание доведе до обезсърчаването на учениците и нежеланието им за усвояване на материала в училище“, се казва в петицията. Учителите настояват да се отмени диктовката на аудиофайл, да се премахне допълнителната бланка да отговори, да не се предлагат необмислени текстове по български език и литература, да бъдат публикувани официално и в най-кратък срок адекватни примерни текстове от министерството, а не от издателствата, които „налучкват“ формата на изпитите и т.н.

„Оставете ни да покажем на какво сме способни ние и нашите ученици, като работим в спокойна и творческа атмосфера“, призовават още търновските учители.  Петицията върви и в социалните мрежи и се подкрепя от преподаватели и родители в цялата страна.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *