Великотърновски програмисти станаха хит на международно изложение с миниатюрен компютър за сглобяване от деца

0

Университети от Нигерия и Южна Африка искат партньорство с „Тинузавър” 

Великотърновската платформа за обучение по програмиране, математика и физика „Тинузавър” привлече хиляди посетители при първото си участие на най-голямото международно изложение за технологии в образованието Bett Show 2020, което се проведе в Лондон. Англичани и американци заявиха, че това е най-интересният продукт на форума, а директори и преподаватели в престижни частни и държавни колежи бяха впечатлени от практическия аспект на преподаване на науката в нашата платформа. Това съобщиха днес Невен Боянов,Ивайло Николов и Ваня Димитрова от екипа на „„Тинузавър”.

Великотърновци са представили на изложението своята разработка, която позволява на деца да сглобят сами миниатюрен компютър, който после да програмират. Целта е това да не бъде просто играчка, а да има практически приложения и да отключи креативността при децата. Например – да служи за управление на светофар, на малка аларма и т.н., казаха програмистите. Комплектът включва три платки, сензори и др. части, а за цялостното сглобяване на миникомпюра с поялник са необходими около 6 часа.После той се свързва с голям компютър, лаптоп или таблет и децата могат да го програмират.

Проектът им е получил подкрепа и от образователния министър Красимир Вълчев, който го е определил като пример за иновация в образованието.

От екипа на „Тинузавър” са особено горди с това, че са подготвили специални методически помагала за преподавателите, които ги улесняват в преподаването, следвайки стъпка по стъпка материала.

По време на изложението в Лондон представители на университети в Нигерия и Южна Африка са заявили интерес към пилотно представяне на комплекта за хардуер и платформата и преговорите с тях вече са започнали. За тях е важно, че предоставяме обучение за преподавателите им, че комплектът за хардуер е достъпен и качествен. Нигерия и Южна Африка са нови пазари за българските образователни продукти и се радваме, че ще проправим път натам, посочи Невен Боянов.

На изложението от „Тинузавър” са представили и дейността на своя ключов партньор за България – „Университет за деца”, който представя природните науки по интересен и практичен начин.

„Тинузавър” е на няколко гласа от класиране в челната тройка на финала на „Промяната”, като гласуването продължава до 3 февруари, посочиха от екипа. Те призоваха великотърновци и жителите на цялата страна да ги подкрепят на nova.bg/promyanata/tinusaur

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *