1 000 лв. глоба за стопанин на домашно куче, ако то ухапе човек

0

 

Двойно скачат санкциите за собственици на кучета, които нарушават Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и правилата за отглеждане на домашни любимци на територията на община Велико Търново. Това стана ясно на сесия на местния парламент, който прие промени в наредбата и либерализира режима за разхождане на домашните кучета. По предложение на Евгени Коев от ВМРО животните вече ще стигат до клетките по една крайна  обозначена алея в парка, определена от общинската администрация. Глобите за нарушителите обаче стават двойни, решиха още съветниците по инициатива на групата на „Демократична България“. Те приеха предложението на д-р Мавроди Калейнски деца под 18-годишна възраст да нямат право да разхождат домашни кучета от едри и гигантски породи и на Елена Чамуркова – глобите за нарушителите да станат двойни. Това означава, че 400 лв. ще бъде санкцията, която ще плаща стопанин на куче, ухапало друго животно. При повторно нарушение глобата скача на 800 лв. 1 000 лв. пък е санкцията, ако кучето ухапе човек. Съответно, при повторен инцидент – глобата е двойна.Гражданите, който нарушават Наредбата, ще бъде санкциониран с от 200 лв. до 1000 лв. Толкова ще плащат и тези собственици на кучета, които не почистват след домашния си любимец.

Преди дебатите думата взе търновецът Христо Момински, който заяви, че там, където играят деца и по-точно в парковете, разхождането на кучета е недопустимо. Въпреки апела му обаче наредбата бе променена.

Другата точка от дневния ред, която предизвика остри полемики, бе за новия правилник за работа на местния парламент и по-специално казуса дали общински съветници могат да наблюдават обществените поръчки. Предложението на адв. Калоян Янков обаче не успя да събере нужния брой гласове.

Съветниците приеха бизнес-плановете на общинските търговски дружества и дадоха зелена светлина щатния персонал на Оп „Зелени системи“ да бъде увеличен с десет души. Петима от новите служители ще имат контролни функции, а другите ще бъдат заети с изпълнение на строителни ремонти.

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *