Продават „Интерхотела” за 25 млн. лева!

0

М. Милчева

24 995 600 лева е началната тръжна цена, обявена за продажба на „Интерхотел” – Велико Търново, научи сайтът „Болярски новини“. Обявата е публикувана в Информационната система за производство по несъстоятелност на Министерството на правосъдието. Търгът с тайно наддаване ще се извърши от синдика на дружеството Венцеслава Стефанова в канцеларията й в град Русе на 5 март от 13 часа.

Според обявата се продава „Грандхотел Велико Търново“ с обща застроена площ 4900 кв.м., състояща се от четири блока и нощен бар, и гаражи извън основната сграда.

Имуществото е включено в масата на несъстоятелността на „Интерхотели” АД, върху него има учредена договорна ипотека в полза на „КТБ” АД , сочи още текстът на обявата.

За участие в наддаването се внася задатък в размер на 10 % от началната тръжна цена по особената банкова сметка, обслужваща производството по несъстоятелност на „Интерхотели” АД.

Резултатът от наддаването ще бъде обявен от синдика в деня на продажбата в присъствието на явилите се наддавачи.

Както „Болярски новини” писа, сагата с Интерхотела се точи повече от 20 години и това е поредният опит той да бъде продаден.Припомняме, че обектът от 1995 г. след приватизацията става собственост на убития бизнесмен Илия Павлов и империята му „Мултигруп”, заедно с бившата резиденция на Тодор Живков на Арбанаси. След убийството на Павлов, обектите тръгват надолу  в стопанисването. През 1996 г. хотелът е купен от ловешкия бизнесмен Георги Георгиев и фирмата му „Генимекс ойл”. Той го придобива през фондовата борса за 4 млн. лв. от „Балкантурист елит”. Следват обещания за сериозни инвестиции и бляскаво бъдеще. Уви, хотелът постепенно започва да затъва в дългове. През 2010 г. е заложен в КТБ за 19 558 300 лева. Наложени са няколко възбрани. Публичните задължения към държавата растат. През 2014 г. частен съдия изпълнител обявява публична продан и едва тогава Георгиев започва да обслужва дълговете си. Продажбата е спряна. През 2016 г. се прави втори опит за продажба от друг съдия изпълнител. Сумата е рекордна – 17 731 500 лева. Към този момент обектът е с редица тежести. Освен ипотеката в КТБ за 10 млн. лв. и наложената възбрана от банката, хотелът има милиони левове задължения към НАП и доставчици. През това време се сменя и собствеността, но реално негов стопанин остава Георги Георгиев.   През 2016 г. дружеството – собственик, е обявено от съда  в неплатежоспособност и е открито производство по несъстоятелност. Назначен е синдик, който до момента е сменян няколко пъти. Внасят се планове за оздравяване, но нищо не се променя.

Още през 2016 година от Министерството на туризма съобщиха, че експертна работна група е усновила драстично разминаване между нивото на обслужване в хотела и четирите звезди и увериха, че експертната група по категоризация и сертификация на туристическите обекти е внесла предложение в министерството за отнемане на една звезда от Интерхотела. Процедурата обаче,както се оказва е твърде дълга. През това време недоволни клиенти заливат с жалби и негативни коментири форуми и социалните мрежи.

Последният драстичен случай беше, когато група студенти сезираха институциите за проваления си празник 8-ми декември. Младежите бяха заварили студ, мухъл и мизерия в хотела, провалена вечеря и още куп неприятни изненади в обекта, който продължава да се „кичи” с престижните четири звезди в категоризацията си.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *