Съветници искат повече пари за новородени, хронично и тежко болни деца, и масов спорт

0

 

Предложенията ще бъдат дебатирани на сесия

за бюджета на община Велико Търново

Безвъзмездна финансова помощ от 500 лв. да отпуска община Велико Търново на жени, родили в отделението по акушерство и гинекология във Великотърновската болница. Това предлагат съветниците от коалиция „Алтернатива на гражданите“ – доц. Светлозар Стойков и Тодор Тодоров по повод приемането на бюджета, който ще се гледа на извънредна сесия на 11 февруари.

Според тях подобна стъпка ще подобри демографските показатели, ще направи старата столица още по-привлекателно място за живеене и реализация на младите хора. Двамата общинари обаче поставят условия – еднократната помощ да бъде давана на жени със завършено  средно образование и постоянен адрес в общината през последните три години.

В подобен контекст е и предложението на Стоян Витанов от групата на „БСП за България, АБВ и Движение 21“. Според него инвестиционната програма на общината за т. г. е обезпечена едва на 41%, а социалният пакет от мерки на левицата не е залегнал в нея. Затова той иска за всяко новородено дете родителите да получават ваучер на стойност 250 лв. и посочва, че подобни практики има в общините София, Пловдив, Димитровград, Габрово, Монтана и други. Тук условието е родителите да имат постоянен и настоящ адрес във Велико Търново.

Другата идея на левицата е да се създаде публично-частен фонд за подпомагане лечението и рехабилитацията на хронични и тежки заболявания на деца до 18 годишна възраст.

Според изчисленията – за първото предложение ще са нужни годишно около 175 000 лв. , за второто – 80 000 лв. Тъй като обаче ако бъдат приети тези две предложения, те реално ще влязат в сила от средата на тази година, то за 2020 г. разходите ще бъдат по-малко – съответно по 103 000 и 47 000 лв.

 От 33 000 на 66 000 лв. да бъдат увеличени средствата за масов спорт, предлага общинската съветничка от „Демократична България“ Елена Чамуркова. С допълните 33 000 лв. да се укрепят спортните съоръжения в училищните дворове на пет учебни заведения, така че те да не бъдат опасни за живота и здравето на хората, които ще имат достъп до тях.

„Нека тези учебни заведения отворят училищните си дворове в извън учебно време за всички, които искат да играят футбол, волейбол, баскетбол, хандбал и други удачни спортове. Чрез предварително записване и плащане ще се знае кой носи отговорност за евентуални повреди на съоръженията. Записванията да стават в съответните училища по определен ред, като децата до 18 годишна възраст ще ползват дворовете безплатно, а възрастните да плащат такса от 3.00 лв.“, пише в мотивите. И се уточнява, че подобна практика от миналата година въведе община Бургас.

Снимките са илюстративни, източник: интернет

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *