Показаха емблема от скафандъра на първия български космонавт в изложба за 21-вия рожден ден на Областна управа

0

Емблемата за скафандъра на първия български космонавт Георги Иванов бил изработен от великотърновската шивашка фабрика „Деньо Георгиев” за полета му през 1979 година. Търновското предприятие направило и емблемата за полета на втория ни космонавт Александър Алекснадров през 1988 година.  Символите бяха показани днес в изложба в Областна управа по случай  21-вия рожден ден на институцията.

Експозицията за празника на Областната управа е подготвена със съдействието на Регионалния исторически музей и включва различни варианти на българския герб, изработени от дърво, метал и текстил. Приетият от Търновската конституция през 1879 г. герб се представя с два варианта, изработени от дърво. Малкият е бил поставен в залата на историческото читалище „Надежда”, където са проведени Третото (1886–1887 г.), Четвъртото (1893 г.) и Петото (1911 г.) Велико народниосъбрание. Големият вариант е бил на фасадата на читалището, над входа за залата.  Гербът на Народна република България, приет с Конституцията от 1971 г., е илюстриран с метално пластично изображение, което е било поставено върху локомотивна машина. Представени са още щампи върху плат и класьор с емблеми, изработени от търновския завод „Деньо Георгиев” за космическите полети с участието на българските космонавти Георги Иванов и Александър Александров.  Изложбата завършва с надписа, стоял върху фасадата на сградата на Окръжен народен съвет – Велико Търново през 80-те години на ХХ в.

 

От няколко дни сградата на Областна администрация е с ново външно осветление на фасадата, а входът е осветен в цветовете на българското знаме.

 

Областният управител проф. Любомира Попова в приветствието си припомни, че празникът се отбелязва от 1999 г., когато с указ на президента на България са определени 28-те области на страната и са очертани техните административни граници.

Проф. Попова благодари на екипа на Областна администрация, който всеотдайно работи в името на гражданите на 10-те общини и за благоденствието на Великотърновска област, както и на предшествениците си. Тя заяви признателност и към кметовете, и председателите на Общински съвети за добрите комуникации в интерес на гражданите, както и на медиите за сътрудничеството. Здраве, благополучие и все така отговорна работа за утвърждаване на ролята и мястото на институциите в българската държава пожела на екипа си проф. Попова.

Тържеството уважиха бившият областен управител Георги Рачев, председателят на Общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов, зам.-кметът на Велико Търново Георги Камарашев, началничката на РУО – Велико Търново Розалия Личева, директорът на РД ПБЗН комисар Красимир Кръстев, общински съветници и служители на Областна администрация. Директорът на Регионалния исторически мезуа д-р Иван Църов разказа за символите на държавността, представени в изложбата.

Молебен за здраве и успех всички присъстващи отслужи отец Славчо, който също празнува днес рожден ден. Кетърингът беше подготвен от дългогодишните приятели на Областна управа – възпитаниците на  Гимназията по туризъм.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *