септември 28, 2020

„Мадам Бътерфлай”, „Цар Калоян”, „Трубадур” и други световни опери ще аплодираме на летния фестивал Сцена на вековете 2020

Велико Търново представя фестивален, винен и събитиен туризъм на „Ваканция и СПА Експо“ 

Нови възможностите за винен, фестивален, събитиен и поклоннически туризъм във Велико Търново и региона ще представи Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ на Международно туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо“ 2020.Тяхното съчетание с уникалното културно-историческо наследство ще са заявката на духовната и историческа столица на България за най-добра целогодишна дестинация за културен туризъм.

37-ото издание на туристическата борса „Ваканция и СПА Експо“ ще се проведе от 13 до 15 февруари в Интер Експо център, София. Борсата се организира от ПРИМ ЕКСПО и се провежда под патронажа на Министерство на туризма, в партньорство със Столична община, БТК, БХРА, БАТА, АБТТА, БУБСПА, Софийски съвет по туризъм.

Общинската туристическа агенция „ЦаревградТърнов“ ще се представи на изложението с щанд от 35 кв. м., на който за първи път ще покаже и регионални дестинации за винен туризъм. Винарните и бутиковите изби ще се презентират с дегустации и предложения за турове, съчетаващи енотуризъм с културно-познавателни маршрути във Велико Търново  и региона.

Акцент на „Ваканция и СПА Експо“ 2020 ще са фестивалите, многобройните културни събития и национални чествания, на които Велико Търново ще е домакин през годината. Най-значими сред тях са ХVII-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм“(23-25април); Международният фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“(26-28 юни); Фестивалът за класическа камерна музика Arbanassi summer music (11-23 юли); десетото издание на Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите (19-22 септември), националните чествания за 835 години от въстанието на Асен и Петър и възобновяването на българската държава и др.

Официално н атуристическата борса ще бъде обявена и програмата на „Сцена на вековете“ 2020. Летният оперен фестивал ще отбележи 35 години от създаването си с богата програма и престижно международно участие. В продължение  на два месеца на откритата сцена на крепостта Царевец свои продукции ще представят държавните опери от Бургас, Русе, Стара Загора, Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“-Велико Търново, Театрално-музикален продуцентски център Варна, а специален гост ще е Фестивал „Пучини“ –Торедел Лаго (Италия).

По повод юбилея фестивалът ще започне с българско заглавие – операта „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, която ще има два спектакъла на 10 и 11 юли. В афиша на музикалния форум са оперите „Трубадур“ от Джузепе Верди (18 юли), „Ловци на бисери“ от  Жорж Бизе (25 юли) и оперетите „Прилепът“ от Йохан Шраус(31 юли) и „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах ( 26 август).

За първи път на откритата сцена в крепостта Царевец ще гостува един от значимите световни оперни форуми – италианският Фестивал „Пучини“, който ще представи на 8 август една от най-популярните опери на всички времена – „Мадам Бътерфлай“.

„Сцена на вековете“ 2020 ще завърши на 3 септември със симфоничен концерт „Девета симфония от Лудвиг ван Бетховен“, който ще бъде дирижиран от маестро Йордан Камджалов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!