С 26 гласа „за“, 6 „против“ и 2-ма „въздържали се“ приеха бюджета на община Велико Търново от 96,6 млн. лв.

0

 

Френска и немска реч, Бриджид Бардо и Вазов влязоха в дебатите за бюджета на Велико Търново

 

С 26 гласа „за“, шестима „против“ и двама „въздържали се“ местният парламент прие бюджета на община Велико Търново за 2020 г. в размер на 96,6 млн. лв. Против гласуваха съветниците от БСП и адв. Калоян Янков от „Демократична България“, а коалиционните му партньори Елена Чамуркова и д-р Мавроди Калейнски се въздържаха.

Близо три часовата извънредна сесия премина в конструктивен, но съдържателен политически дебат, словесна духовитост и добър тон между различните политически групи, въпреки принципните им различия. Сесията започна с изказване на кмета Даниел Панов, който подчерта, че това е бюджет на развитието – реален, възможен и основан на три модела – да се харчи, колкото има, да се търсят нови приходоизточници и да се намалят разходите. Инж. Панов акцентира и върху приоритетите на инвестиционната програма от 36,6 млн. лв. По думите му това са развитие и обновяване на публичната инфраструктура, атрактивна образователна среда и утвърждаването на болярския град като целогодишна туристическа дестинация. Той посочи още, че приоритетите са свързаност на хората чрез повече инвестиции по кварталите и нова организация на движението.

 

След него председателят на Сдружението на кметовете и кметските наместници Тошо Кръстев взе думата. Той наблегна на направеното до сега в населените места – изградени са нови детски площадки в 26 от тях, в 33 има видео наблюдение, а в новия бюджет са планирани още 33 000 лв. за изграждането на подобни в другите населени места.

 Първи изказване направи спряганият за бъдещ зам.-кмет по културата Нейко Генчев от ГЕРБ. Той посочи, че общинските дружества изпълняват добре своите програми и адмирира културния календар на общината. Генчев даде за пример културната политика на австрийската столица Виена като преди това демонстрира познанията си по френски и немски език. Понеже времето не му стигна се наложи шефът на групата на ГЕБ Деян Хаджийски да му удари рамо с времето, но пък откровено наруши правилника за работа на Общинския съвет, на което адв. Калоян Янков заяви, че това е „процедурен трик“. Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов се извини коректно и от там насетне сесията протече по правилата .

След това думата взе Елена Чамуркова от ДБ и предложи средствата за масовия спорт да бъдат удвоени и от 33 000 лв. да станат 66 000 лв. Тя посочи, че с допълнителните пари пет учебни заведения биха могли да отворят училищните си дворове за свободен достъп за деца и възрастни в извънучилищно време. Предложението обаче срещна критика и бе оттеглено до прецизиране на финансовата мотивировка.

Същото се случи и с инициативата на съветниците от „Алтернатива на гражданите“, които поискаха 500 лв. за всяко новородено в търновското АГ-отделение дете, при положение, че майката има средно образование и три години постоянен адрес. Според вносителите това ще задържи и мотивира младите хора да учат, работят и правят бизнес в болярския град.

Дебати предизвика и предложението на левицата за всяко новородено семействата да получават ваучер от 250 лв., а общината да създаде публично-частен фонд за подпомагане тежко и хронично болни деца. Тази инициатива беше отхвърлена, както и предложението на Петко Тюфекчиев – от левицата, да бъдат отпуснати 55 000 лв. за довършителни дейности на храма „Възнесение Христово“.

В хода на дебатите доайенът на БСП Стоян Витанов цитира класикът на българската литература Иван Вазов, а друг момент на лирично отклонение беше по повод дебата за парите за спортните клубове.

Според Елена Чамуркова има логическо противоречие, тъй като парите за футболния клуб , които са 200 000 лв. се дават без обвързване с постижения, за разлика от 150-те хил. лв. за всички останали клубове, от които обаче се искат високи резултати. На това опонира съветникът от ВМРО Деян Куздов. Той заяви, че „Етър“ има един от най-успешните сезони в плейофите за класиране в квалификациите за купа „Европа“ и се ангажира, че новата наредба за финансиране на клубовете ще е по-прецизна.

„Разпределянето на средства за спортните клубове ми прилича на странния модел на пестене на пари от една световно известна кинозвезда. Говоря за Бриджит Бардо, която в ранните си години има доста странен начин да управлява семейния си бюджет. Тя е била в състояние да изхарчи огромна сума за превоз с такси, което да обикаля из цял Париж в търсене на …най-евтините пердета“, коментира Чамуркова и допълни, че един клуб трябва да е пример за успешен бизнес модел, а не само да се дотира от общински пари.

Извън темата за спорта, сред най-мащабните европейски проекти за 2020 г. са интегрираният градски транспорт, обновяването на 13 км. улици и пътна мрежа, изграждането на нов комплекс за социални услуги за хора с увреждания. Предстои оценка на проектите за основен ремонт на бившия пионерски дом и превръщането му в съвременен Младежки център, за реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, за разширяването на Мултимедийния посетителски център и др.

Културният календар на Общината е в размер на 1, 15 млн. лв. , а малките населени места ще получат половин милион по програма  „Инициативи на местните общности“. За програмата за асистирана репродукция ще има 73 000 лв., а за водоснабдяване и канализация, улично осветление, ремонт улична мрежа, озеленяване и чистота са отделени над 17 млн. лв.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *