Увеличават се седмокласниците в областта, могат да избират паралелки с търсени и атрактивни професии

0

М. Милчева

1798 ученици в област Велико Търново завършват седми клас тази година и те са с 37 повече от миналата година. Положителната тенденция съобщи инж. Розалия Личева, началник на Регионалното управление по образованието. Тя изнесе данните на заседание на комисията по заетост към Областен съвет за регионално развитие, където бяха представени параметрите на държавния план-прием за 2020 година.

Най-много са децата в община  Велико Търново – 667, при 615 за предходната година. 12 от общия брой на завършващите седми клас в областта са деца със спеицални образователни потребности.

Много срещи с ръководствата на училищата, които от своя страна са провели разговори с работодатели и работодателски организации, са предшествали изготвянето на план-приема. Посоката, която трябва да продължаваме, е диалог с бизнеса, категорична е инж. Личева.

В РУО са постъпили три предложения от работодатели, които са сведени до училищата. В същото време почти 90 на сто от направените предложения от училищата са пряко свързани с ангажиращи писма от работодателите за специалисти. Поискана е  е информация  и от Бюрото по труда за търсенето на кадри, много е помогнал и списъкът на МОН за защитените професии и професиите с недостиг на пазара на труда, който е актуализиран на 3 януари. За изпълнението на държавния план-прием за миналата година от 81 паралелки са изпълнени 77. Неизпълнен прием има в една паралелка във В. Търново, две в Горна Оряховица и една в Свищов, посочи инж. Личева.  Тя представи анализ за три предходни години по отношение на броя на учениците и как е бил изпълнен приемът. Данните сочат, че през 2018 г. е имало 1785 ученици в седми клас, заявени са били 83 пралелки и са изпълнени 76. През 2019 г. децата са били 1757, заявените паралелки са били 81, от които са  изпълнени 77.

Колкото повече паралелки се утвърдят като държавен прием, толкова повече се разсейват желанията на децата и се стига до закриване, каза Личева. Затова за 2020 година при 1798 ученици са заявени  77 паралелки, които са спуснати като квота по общините.

Началничката на РУО припомни и новите специалности в областта за т. г. „ Водно строителство“ е обучението, предложено от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ във Велико Търново. Другата търновска гимназия, която е подала заявление за различна професия, е Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“, където искат да се разкрие специалноста дизайнер „Рекламна графика“. Съвсем нова е и специалността „Технолог на производство на месо, месни продукти и риба” в СУ „Максим Райкович“ в Лясковец.

Две училища в Павликени също са заявили искане за нови професии. СУ „Бачо Киро“  – за „Компютърна графика”, като специалността е в дуалната форма на обучение. ПГ по аграрни технологии „Цанко Церковски“ в Павликени ще обучава за пръв деца в специалност „Машини и системи с цифрово-програмно управление“. Специалността е в дуална форма на обучение.

Професионалната гимназия „Алеко Константинов“ иска специалност „Електрообзавеждане на производството“,  в Професионалната гимназия в Златарица ще обучават ученици в нова специалност – „Автотранспортна техника.

СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол ще набира младежи за обучание в  специалност „Производство на хляб и хлебни изделия“.

Осем са паралелките в дуална форма на обучение, заложени в държавния план прием тази година, уточни инж. Личева.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *