Бутилки с вино от 1909 г., с цена над 500 лева, пазят в сухиндолската изба

0

М. Милчева

Колекционерски бутилки с вино от 1909 година, чиято цена надхвърля 250 евро, се пазят във винотеката на „Ловико Лозари” АД в Сухиндол. Винарната и Община Сухиндол са основните организатори на празника Трифон Зарезан, който ще бъде честван за 155-и път в региона.  Проявите вече текат с пълна сила, а кулминацията му е на 14 февруари, съобщи кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев. Днес той представи програмата за празника и съобщи данни за развитието за винопроизводството и лозарството в общината.

Над 3000 декара са лозовите масиви в региона, почти 10 000 дека по-малко от 80-те и 90-те години на миналия век, когато лозята масово са били изкоренявани. 750 дка са новосъздадените масиви от дружество „Ловико Лозари” през последните две години. Близо 100 дка от тях са от традиционния сорт Гъмза, който е емблема за региона.

Виното, произведено в Сухиндол, се изнася за повече от 13 държави на няколко континента – Европа, Америка, Азия, посочи Пламен Чернев. Голям пробив е износът за необятния пазар в Китай, където все повече се увеличава консумацията на вино.

Кметът припомни и някои от славните страници на историята на винопроизводството, лозарството и кооперативното движение в региона, поставено от Марко Вачков и кооперацията „Гъмза”. Възходът започва след 1896-1900 година, когато филоксера унищожава всички лозови масиви в България и Марко Вачков, по поръка на земелския министър, отива във Франция да черпи кооперативен опит. Връщайки се тук, той и опитни винари обучават стотици сухиндолци да пресаждат лози и да облагородяват пръчки, а регионът процъфтява в икономическо отношение. Свидетелство за това е европейския тип архитектура – къщите във виенски стил, които са спомен за бляскавите години на Сухиндол като люлка на винопроизводстното и пепиниерството.  

За съжаление, през 2003 година лозаро-винарската кооперация е доведена до фалит, а голяма част от лозята са унищожени. Наследник на ЛВК става дружеството „Ловико Лозари” АД, което от тогава не спира да работи.

Много интересни инициативи съпътстват празничната програма тази година, каза инж. Чернев. Той припомни, че вече е минала традиоционната дегустация на вина и ракии, която е била белязана от сериозна конкуренция.

Голям интерес е предизвикало и участието на известния готвач Иван Звездев, който е водещ на демонстрациите „Сухиндолски салтани с уникални резултати” – приготвяне на местни кулинарни изкушения, наследени от предците ни.

Предстои атрактивното състезание по търкаляне на бурета и зарезанската вечеринка с участие на самодейни състави. Празникът на 14 февруари ще започне с водосвет, шествие до един от новите лозови масиви за зарязване на лозята и празненство в местността Върбака, където ще бъде изпълнен мъжкия танц „Как се чука чер пипер”. След това карнавалното шествие ще премине по централните улици на града.

За пръв път тази година в Сухиндол си дават среща еленския бут и сухиндолското вино. Производителите на месния деликатес и сухиндолските винари ще обединят усилията си , за да зарадват хилядите гости на празника. Вечният брак между бялото саламурено сирене и червеното вино е на път да бъде разтрогнат,  за да заеме своето достойно място в тази двойка месото, обясни Пламен Чернев. Шатра за над 250 човека ще приюти любителите на еленския деликатес  и сухиндолската амброзия.

Гости на празника ще бъдат генералните консули на Руската федерация във Варна и в Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, търговският аташе от посолството на Русия, народни представители и др. В Общината вече са получени много поздравителни адреси от кметове, институции и организации.

Духова  музика от десет местни изпълнители ще изпълни и три от песните, специално посветени на Сухиндол, посочи инж. Чернев, който цитира е един от любимите припеви за сухиндолци:

Това което тука си видял,

един кафяв ластар, отрязан зиме,

 през лятото от плод е натежал…

Имаме идея да включим празника Трифон Зарезан в туристически пакет и да разработим туристически маршрути, съвместно с новия дегустационен център във Велико Търново, каза инж. Чернев.

Той сподели и притесненията си от това, че заради резките смени на температурите през последните дни, може да се стигне до измръзване на лозята, особено на някои от по-ранните сортове, които са започнали сокотечение. Проблем за лозарите е и болестта „черно гниене”, която се е появила след повече от 15 години, също и вредителят лозова щитовка – бубулечка, която живее във вътршеността на лозата и е трудна за третиране с препарати и която почти 30 години  не се появявала. Разчитаме на нашите агрономи, които са специалисти в лозарството, за да бъдат опазени насажденията, посочи още кметът.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *