Два центъра от семеен тип могат да заменят Дома за хора с деменция в Горско Косово

0

М. Милчева

Над 60 човека чакат за настаняване в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, но те не могат да бъдат приети заради заповед на Агенцията за социално подпомагане, която спря приема в институцията. Домът стана скандално известен с данни, изнесени от омбудсмана Диана Ковачева в края на миналата година, че там условията са нечовешки, а за обитателите не се полагат достатъчно грижи. Тя сигнализира главния прокурор, че в дома от 57 човека 27 са починали за една година. След сигнала й започнаха масови проверки. Окръжна прокуратура установи, че  нарушения няма, но институции констатираха, че действително условията не са добри. Обитателите са по шест в стая, а за целия дом има една баня и две тоалетни.

Ние само подобряваме базата, но тя е такава от десет години. И по двама човека да са хората в стая със самостоятелна баня и тоалетна, единици от тях могат да се обслужват сами. Персоналът се грижи за всичко, каза кметът  на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев. Получихме отговор на министъра на труда и социалната политика г-жа Сачева, която отказва нашето възражение и ще жалим през съда затварянето на социалното заведение, посочи той.

В дома живеят 53-ма души и той трябва да бъде закрит до 2023 година.

Община Сухиндол има готовност да предложи три варианта на Агенцията за социално подпомагане за изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип за общо 30 дементноболни – терен в селото в близост до дома, старо училище в съседното село Бяла река или на общински терен в Сухиндол. АСП е отхвърлила варианта да бъде преустроен сега съществуващия дом.

Според Пламен Чернев за изграждането на центровете ще са необходими около 2 милиона лева.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *