15 лица са задържани след полицейска операция в Свищов. Домови крадци отмъкват гориво, дърва, железа и … суджуци

0

Младеж си направил нарколаборатория в къщата в Горна Оряховица

Специализирана полицейска операция е проведена на територията на град Свищов по линия на битовата престъпност под ръководството на Окръжна прокуратура. В хода на операцията са били проверени 98 моторни превозни средства, 147 лица, от тях 43-ма са представлявали интерес за полицията, 11 са т.нар. знакови фигури, съобщи на брифинг старши комисар Димитър Машов, директор на ОДВМР – Велико Търново. Операцията е под указанията на главния прокурор и е свързана с решителни мерки срещу битовата престъпност в малките населени места.

15 лица са задържани за срок от 24 часа. Съставени са 68 фиша по Закона за движение по пътищата, четири акта по ЗДП, 6 акта по Закона за българските лични документи. 55 са заснените нарушения за скорост. В хода на операцията са образувани три бързи производства, като две от тях са за притежание на наркотици, а едно е за кражба на дърва за огрев.

Задържани са две криминално проявени лица, едното е осъждано. Уустановено е, че те са извършители на шест кражби от вилни имоти в Свищов през миналата седмица. Задържани са за 24 часа, част от инкриминираните вещи са намерени.

По време на операцията са задържани още пет лица, на които са повдигнати обвинения за причиняване на средна телесна повреда. Открит е извършител на две престъпления, обявен за издирване, от категорията на лицата с неприключили две и повече досъдебни производства . Съвместно с партньорските служби по линия на международното сътрудничество, е задържан на територията на Германия , вчера е бил приведен в България и му е повдигнато обвинение за противозаконно отнемане  на моторно превозно средство и за кражба на гориво. В момента е с мярка „задържане под стража”.

Установени са три случая на безакцизни стоки, за които са образувани преписки, и още три кражби на дърва в по-малки количества.

На едно лице е повдигнато обвинение за притежание на наркотици.

Мерките на прокуратурата и МВР ще са постоянни ще се осъществяват в цялата област, каза окръжният прокурор на В. Търново Христо Христов. Целта е битовата престъпност да бъде сведена до минимум и гражданите да са спокойни за здравето и за сигурността си, а престъпниците да почувстват наличието на власт и безкомпромисност срещу всички противообществени прояви.

По общини са осъществени срещи с районните прокурори и полицейските шефове. Набелязани са конкретни действия. Предстоят нови срещи с местната общественост  и очакваме активност и подаване на информация,  за да е ефективна борбата с престъпността, посочи Христов.

В следствие на проведените срещи има и конкретни резултати. От началото на т.г. са установени осем лица с две и повече висящи дела и им са повдигнати обвинения за конкретни престъпления. Задържани са са 72 часа. На шест от тях е взета постоянна мярка „задържане под стража”.  Двама са с мярка „подписка” с оглед на здравословното им състояние, каза комисар Машов и посочи някои от конкретните случаи.

На 21 февруари  във Велико Търново е образувано досъдебно производство за домашно насилие. Извършителят е роден 1982 година и преди две седмици  е излязъл от затвора. Той е задържан под стража.

На 28 януари в Павликени е образувано досъдебно производство по сигнал от 20- годишен жител на Троян, че му е извършен грабеж на 500 лева. Незабавно след сигнала са проведени оперативно- издирвателни мероприятия и процесуално следствени действия под надзора на прокуратурата. Извършителите на престъплението са задържани , те са двама криминално проявени. Единият е с мярка „задържане под стража”. Установено е че той е автор и на още няколко грабежа, случаите се изяснянават.

На 7 февруари в Горна Оряховица е образувано досъдебно производство за кражба на дизелово гориво, акумулатор и радиатор на автомобил в с. Козаревец, собственост на земеделски производител. Под ръководство на ОП от известно време работим про две лица, които на 7.02. са задържани в Стражица, каза ст.комисар Машов. Повдигнати са им обвинения и са с мярка задържане под стража. Те също са осъждани и криминално проявени.

Другият задържан е извършил грабеж на мобилен телефон от пътник във влак.

На 19 януари  е получен сигнал за кражба на 37 судужука на стойност 180 лева. Крадецът е от село Лесичери, специализиран контигент в домовите кражби. Част от суджуците са върнати, а лицето е в ареста.

Вчера е проведена операция в Горна Оряховица. Установен е мъж, роден през 1983 година, който си направил  лаборатория в къщата с 34 саксии с канабис, специални лампи и плоскости. Открити били и 70 г суха листна маса – марихуана.

 

 

 

 

 

 

 

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *