Как се чука чер пипер показаха мъжете в Сухиндол (видео, снимки)

М. Милчева

„Я станете юнаци, с кривати калпаци! Как се чука чер пипер? С лявото ушенце, с дясното ушенце. С лявото коляно, с дясното коляно…”  Това пеят мъжете от Сухиндол, докато изпълняват традиционния местен танц. На мъжкото хора са юнаци от всички възрасти. Гласовете им се обединяват и се носят над местността Върбака, където мало и голямо от винарския град се е събрало, за да празнува Трифон Зарезан. Накрая юнаците показват, че черният пипер трябва да бъде счукан освен с предните и със задните части, които те назозоват съвсем директно. Хорото приключва, но играчите не се оттеглят, а с възгласи и викове вдигат на яките си рамене водача си, въпреки, че той не е от слаботелесните…

 

Еротично-комичният мъжки танц се изпълнява всяка година на 14-ти февруари и е своеобразна емблема на празника в Сухиндол. По традиция тук цялото население излиза в центъра, за да участват в шествието до лозята в Димчански завой, където се зарязват лозите, а после и на всенародната веселба в местността Върбака. Мястото не е случайно, защото точно тук са най-плодородните места в региона.

 

Във винарската седмица сухиндолчани стават герои в приказката, която започва с „три дена яли, пили и се веселили…”, но дните са доста повече. Изложба, вечеринка, състезание по търкаляне на бурета, дегустация на вина и ракии предшестваха деня на Трифон Зарезан, който тази година се отбелязва за 155-ти път.

Днес от ранни зори централният площад в Сухиндол беше огласен от музика, а денят започна с водосвет за здраве в местната църква. За да зарежат лозята, в Сухиндол дойдоха гости от близо и далеч. Сред тях и генералните консули на Руската федерация в Русе и Варна Андрей Громов и Владимир Климанов. Те спазиха стриктно указанията на  кмета инж. Пламен Чернев, който е лозар и винопроизводител, и зарязаха лозите, като благословяха заедно с него да се раждат  по 100 кила грозде от лоза, да няма болести по лозята, да е пивко виното наесен.

По традиция на този ден сухиндолци извадиха народните носии, с които се пременяват всички – от бебетата, до бабите и дядовците. Парчета суджук с малка дъсчица, окачена на пояса над потурите, са задължителните атрибути за празничното облекло на мъжете. Много от жените пък бяха пременени в автентичната за региона носия– червена престилка и риза с богата бродерия на пазвата.

 

Празникът продължи в центъра на града. Водени от духовия оркестър фолклорни групи и производители на вино преминаха по главната улица, за да участват за пореден път в празничното шествие. Над всички и тази година се извисяваше Царят на виното Красимир Мънков, който неизменно е коронясван от 2004-та година насам. За гладкото протичане на празника отново се погрижи главният комендант, който с лозова пръчка насочваше всички групи.

А съставите тази година бяха повече от оригинални. Някои се возеха на камиони, други направо дойдоха яхнали кон, трети лъкатушиха с ръчни колички, а четвърти дори пристигнаха с реактивна ракета. В шествието имаше и кози, а по-хитрите участници дори успяха да ги издоят. Вместо мляко обаче в чашите потече вино.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!