Борислав Костов и Виолета Белчева с нови откровения в сборника си „Вятърът съм“

0

В навечерието на празника на любовта, поетът Борислав Костов и илюстраторката Виолета Белчева събраха търновци на среща, за да представят новата си съвместна книга – стихосбирката „Вятърът съм”. Това е втора съвместна изява на двамата творци след сборника „Пепел от пеперуди” преди няколко години.

Полъх, нежност, любов, ирония, изненада, абстракция, размисъл, вълнение, са само част от думите, които могат да опишат съдържанието на сборника, част от който публиката чу по време на поетично-мизикалния спектакъл в Изложбени зали „Рафаел михайлов” снощи.

41 стихотворения, осем илюстрации плюс кориците, обединява стремленията на творците да предадат част от своите усещания за света.

Борислав Костов е поет,  с чувствително като музикален инструмент сърце. Подобно на вятъра, който духа от различни посоки, неговите стихове  често сменят настроението, търсят познанието, истината. Често тя противоречи на самата себе си и вие забелязахте, че в края на всяко стихотворение ви чака някаква изненада, интелектуална закачка. Така описа поезията на Костов пенсионираната учителка от Езикова гимназия Ана Славкова, която по думите на двамата автори, е съпричастна към техните изяви от самото начало.

Една от илюстрациите на Белчева – прозорец с ефирна завеса, издухана от въртешността на стаята, е описанието на чувството в стиховете на Борислав Костов – вътрешния порив, контакт със света,  който се налага още от предната стихосбирка „Пепел от пеперуди”.  Съпроводен с тъга, елегично обагрен е стихът, който надделява над иронията, в който лирическото чувство непрекъснато променя своя облик  и така доста влиза в противоречие с някои изказани истини, каза още Славкова.

Авторите благодариха на ръководството на Регионалната библиотека „П. Р Славейков” за подкрепата, а после дълго време даваха автографи на своите почитатели.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *