Иван Звездев и инж. Пламен Чернев приготвиха „Сухиндолски салтанати с уникални резултати“

0

 

„Сухиндолски салтанати с уникални резултати“ приготвиха известният български готвач Иван Звездев и инж. Пламен Чернев. Името на кулинарната демонстрация беше предложено от кметът на Община Сухиндол, а майсторското готвене ще бъде излъчено в специалния канал на Звездев в Youtube.

Екипът на популярния готвач засне впечатляващи рецепти, които бяха приготвени от инж. Пламен Чернев. Той започна демонстрацията с домашна разядка от кисели краставички, цедено мляко и орехи. Продуктите бяха смлени в ръчен миксер, а готовото мераклийско мезе беше гарнирано с маслини. Инж. Чернев поясни, че в разядките не се слага чесън, тъй като сухиндолци предпочитат да го използват в останалите ястия.

Предястието, което кметът демонстрира пред екипа на Иван Звездев беше традиционния сухиндолски суджук във формата на сабя. За зрителите беше показан суров и сушен вариант.

„Храната е била приготвяна от жените и е слагана в специална торба и е изпращана на мъжете им за из път. Първото нещо, което домакинята е слагала,  е погачата. Не е пропускала люти чушки и лютеница. Не са имали машинки да я правят, затова са я стъргали на ренде. Обикновено жените са приготвяли сух суджук, пресен суджук и кюфтенце, в което преобладава телешкото месо. Всичко това се гарнира с червено вино и се поставя в торбата“, разясни следващото си ястие инж. Пламен Чернев.  Той разказа, че голямата тайна при печенето на суджука е, че той не се реже преди да се сложи на скарата, за да запази сочния си сок.

Следващото ястие, което беше демонстрирано от инж. Пламен Чернев, беше свински преден джолан в гърне. Мръвката беше предварително шпикована с чесън и моркови, а в глинения съд бяха наредени нарязани на едро зеленчуци. Бяха поставени и задължителните подправки за подобен тип ястие.

Най-интересната рецепта, която инж. Чернев представи обаче беше телешка глава на фурна. Тя също беше шпикована с различни зеленчуци. Специално беше овкусен и телешкия език, който в Сухиндол се счита за изключителен деликатес. Главата беше поставена в хартиена торба, както се е правила рецептата от години насам. А крайните резултати от готвенето бяха уникални, също като всеки сухиндолски салтанат.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *