Великотърновец е сред най-добрите уролози в България

 

Ежемесечно между 8 и 10 жители от региона се подлагат на безкръвно оперативно лечение в областта на отделителната и половата система при два вида заболявания – доброкачествени и злокачествени, като се доверят на великотърновеца д-р Ненчо Кондов. Урологът е част от екипа на проф. д-р Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология в Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) в София.

 

Университетската болница разполага с ново поколение лазер (МЕГА ПУЛС 70+,), т.нар. зелен лазер, за лечение на заболявания на простатата и пикочната система и е първият от толкова висок клас в Източна Европа.

Чрез него специалистите отстранява увеличената простатна тъкан без да я изпаряват. Това е едно от най-големите предимства на техниката, защото по този начин тъканта може да се даде за хистологично изследване. Другото основно предимство на зеления лазер пред останалите е възможността за пълно отстраняване на разрастнатата тъкан и цялата простата.

 

Лазерът позволява и отстраняването на големи туморни формации на пикочния мехур, които са на краче, както и разбиване на камъни в пикочните пътища. При малки тумори на легенчето и уретера има възможност за радикалното им отстраняване с използване на специална апаратура – уретерореноскоп, обяснява д-р Кондов.

 

Апаратът е много подходящ за лечението на пациенти с аденом на простата и камъни в пикочните пътища, които имат множество придружаващи заболявания – сърдечносъдови, на белите дробове, както и при трудно
подвижни болни или с протовопоказания за отворени операции. Той се прилага успешно и при хора, които вземат лекарства за разреждане на кръвта, спестява време и усилия, както и финансови средства, защото позволява на пациентите да се върнат
бързо към ежедневните си задължения, категоричен е урологът. Той препоръчва на пациентите си да водят здравословен начин на живот и да не пропускат ежегодните си профилактични прегледи при специалист.

 

Честите специализации в чужбина, постоянните пътувания между София и старопрестолния град превръщат търновския медик в „номад”. Колкото и да странства по света обаче, той винаги се връща в Търново, защото обича урологията и нейните терапевтични възможности, които се усъвършенстват и развиват учудващо бързо, като позволяват да лекува и доскоро нелечими случаи.

Ежемесечно, доколкото му позволява графикът, той поне веднъж консултира, диагностицира и лекува великотърновци в „ДКЦ – 1“. В такива дни средно между 45 и 60 пациента застават очи в очи с д-р Кондов.

 

Доверието към медика е непълно оправдано, защото ежегодно той сам инвестира в своята професионална квалификация. През 2017 г. д-р Кондов бе на специализация в Барселона за приложението на лазерите в урологията. Международният форум за лапароскопска и роботизирана хирургия събра уролози от 40 държави. През 2019 г. лекарят бе на поредна 3-месечна специализация в немската Клиниката по урология и детска урология в болница SLK – Gesundbrunnen в Хайлброн, където усъвършенства умения в областта на роботизираната хирургия. Именно тя е страстта на медика, защото по думите му, разширената роботика и ендоскопската хирургия са бъдещето на медицината и отварят врати за операции и лечения, които преди са били много по-опасни, инвазивни, дори немислими.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!