Проектът за Генерален план за организация на движение на Велико Търново влиза на експертни обсъждания

0

DCIM100MEDIADJI_0248.JPG

 Предварителният проект на нов Генерален план за организация на движение на Велико Търново влиза на експертни обсъждания. Стратегическият документ е с много голяма важност и значение за градоустройственото развитие на старопрестолния град, затова всяко от предложените от изпълнителите решения ще бъде детайлно анализирано.

По-рано днес проектът беше разгледан от Комисията за организация на движението, транспорт и паркиране в Община Велико Търново, която заседава в разширен състав. Предстои същото да бъде сторено и на заседание на Експертен съвет по устройство на територията.

Предварителният вариант на разработката ще бъде предоставен за становища на над 20 институции, организации и сдружения, чиито компетенции и дейност са свързани с организацията на движение. Сред тях са Районно управление на полицията, сектор „Пътна полиция“, Агенция „Пътна инфраструктура“ и Областно пътно управление, регионалната структура на агенция „Автомобилна администрация“, Регионално управление по образованието, Камара на архитектите, превозвачи, НПО и др. С предварителния проект ще бъдат запознати и ресорните комисии към Великотърновски общински съвет.

Генералният план за движение ще бъде публикуван и на сайта на Община Велико Търново в рамките на седмицата, а гражданите ще могат да дадат своите мнения.

До края на март е срокът за становища и предложения от заинтересованите страни. В началото на април проектът и всички становища ще бъдат разгледано отново от Комисията за организация на движението, транспорт и паркиране, както и от Експертния съвет за устройство на територията. След това цялата документация ще бъде внесена за разглеждане по същество от комисиите на Общинския съвет и от местния парламент на сесия.

Общинският съвет е органът, който ще има правомощието да определи в какви насоки да бъде преработен, изменен или допълнен предварителния проект, след което в тримесечен срок ще се пристъпи към изработване на окончателен вариант.

Изготвянето на стратегическия документ е възложено от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Изпълнението е дело на проектантите от „Институт по транспортно строителство и инфраструктура“.

Проведено бе и обществено обсъждане, по време на което великотърновци очертаха своите виждания и предложиха организацията на трафика да подпомага развитието на градския и алтернативния транспорт – велосипеди и пешеходно движение.

Работата на проектантите е съобразена с динамичната среда и влиянието, което ще имат върху трафика строителството на автомагистрала „Хемус“ и на бъдещия високоскоростен път Русе – Велико Търново, на Северния пътен възел, оформянето на нова индустриална зона в посока с. Момин сбор, реализацията на проекта за интегриран градски транспорт и др.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *