Данъчните са продали къща на два века в центъра на Арбанаси

0

ТД на НАП във Велико Търново е продала на търг национален паметник на културата в архитектурния резерват Арбанаси, съобщи директорът на институцията Ивайло Здравков.

Става дума за къща в центъра на Арбанаси с прилежаща земя, която беше обявена за продажба с начална цена  136 хиляди лева. Това е втори опит на данъчните за продажба  и той е е бил успешен, като имотът е продаден на първоначално обяванета цена.

Къщата строена около 1811 година от двама братя – търговците с фамилия Чамурови. Преди десетина години техни наследници я продават на месопроизводител. Богата орнаментика и оригинални фрески са характерни за сградата, в която е имало и уникални украси в стаит

След като бил оставен на произвола на съдбата, имотът придобил окаян вид – полуразрушен, без ток и вода.

След съгласуване с Министерството на културата и всички други институции, новият собственик трябва да възстанови имота в първоначалния му вид.

През миналата година ТД на НАП – Велико Търново е провела 594 публични продажби чрез търг, със 164 повече от предходната година. От тях са събрани 2, 940 млн. лева.  Наложените обезпечения, запори и възбрани  са 1347, съобщи Здравков.

сн. БНР

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *