ноември 27, 2022

За пръв път НАП ще попълва данъчните декларации на гражданите с ПИК или електронен подпис

От тази година годишната данъчната декларация на физическите лица, притежатели на персонален идентификационен код или електронен подпис, ще бъде попълнена автоматично и няма да има необходимост да се сканират и прикачват към нея служебни бележки за доходите. Всички доходи от трудов договор, както и хонорарите и възнагражденията по граждански договори, ще бъдат предварително попълнени от Националната агенция по приходите (НАП) в данъчните декларации на гражданите и те ще имат възможност да ги прегледат, коригират и допълнят при необходимост. Това съобщи Петко Николов, директор на дирекция „Обслужване” към ТД на НАП – Велико Търново.

Всеки притежател на персонален код, издаден от НАП, и електронен подпис, през месец март ще може да види така наречената „предварително попълнена данъчна декларация“, като отделна електронна услуга, в която ще са попълнени всички доходи, за които НАП знае – доходи от трудови правоотношения и хонорари.

Ако има други източници на доходи – наеми или данъчни облекчения, човекът трябва да допопълни ръчно или да коригира данъчната си декларация.

Тези, които нямат ПИК и електронен подпис, могат да продължат с подаването на хартиени данъчни декларации, които да изпращат по пощата или на място в офисите на НАП.

Запазва се  5 % отстъпка за тези, които подадат по електронен път декларациите си, като срокът е удължен до 31 март. Дължимият данък също трябва да бъде внесен до 31 март, като към датата на подаването лицата не трябва имат задържения към НАП, за да могат да ползват отстъпката, посочи Николов.

Служебни бележки не са необходими – нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в данните, които са задължени да подават работодателите. Няма да се прилагат също решения от ТЕЛК, НЕЛК и др., както и документ за купен осигурителен стаж.

Николов подчерта, че плащането може да стане чрез ПОС терминал – електронен или в офиса на ТД на НАП. Електронният ПОС терминал позволява разплащането да стане чрез дебитна или кредитна карта през мобилни телефони, без за това да е необходим ПИК или електронен подпис .

Петко Николов напомни, че има промяна в размера на вноската за здравно осигуряване за самоосигуряващите се лица и тя е вече 24,40 лв. Промяната е свързана с повишаването на минималната работна заплата.

От началото на тази седмица във връзка със защита на информационната сигурност, комуникацията с и обмен на данни НАП се осъществява единствено с т.нар. транспортен протокол за сигурност TOS, версия 1.2. Тези, които използват по-стари версии на браузериq няма да могат да ползват електронните услуги на НАП и ще се наложи да ги обновят и актуализират.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *