Инициатори предлагат емблематични храмове във В. Търново, сега музеи, да бъдат отворени за богослужения

Инициативна група предлага храмове във Велико Търново, които сега са музейни обекти, да станат действащи и в тях да могат да се отслужват литургии. Става дума за Патриаршията на „Царевец”, църквите „Свети 40 мъченици”, „Свети Петър и Павел” и „Свети Димитър”. Сега те се стопанисват от Регионалния исторически музей и посещенията в тях са възможни след купуване на билети за посещения, а в „Свети Димитър” само по заявка на туристически групи.

Идеята е в храмовете да бъдат оформени олтари със съответните реквизити и там да има църковни служби, водени от назначени свещеници. Инициаторите предлагат това да се случва на храмовите празници, или в деня на светците, чиито мощи са се пазили в тези църкви.

Инициативата представи Евгени Коев, общински съветник от ВМРО, който уточни, че групата е създадена на 12 февруари и за участие в нея са били поканени представители на различни партии във Великотърновския общински съвет, както и общественици. Засега твърдо около идеята са се обединили представители на войводите.

Светини, които имаме в нашия град, не принадлежат само на Велико Търново и на България, а на цялото православие. Те трябва да бъдат приведени в подобаващ вид, за да са гордост, а не срам за духовната и историческа столица на България, каза Коев.

Съвсем наскоро беше взето решение пет средновековни църкви в Арбанаси да бъдат отворени за богослужения по инициатива на кмета Даниел Панов, подкрепена от митрополит Григорий. Това може да бъде направено и във Велико Търново, посочи проектантът инж. Николай Николов.

За целта инициаторите ще внесат до няколко дена предложение до кмета на общината и до владиката , ще търсят и широка обществена подкрепа за реализация на идеята си.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!