Нейко Генчев издава пръв в света новата и най-добра книга на Ерик Уайнър „География на мъдростта”

Новата книга на световноизвестния писател Ерик Уайнър ще бъде издадена за пръв път в България, благодарение на великотърновеца Нейко Генчев, преводач и собственик на издателство „Фабер”. През месец май ще е премиерата на „География на мъдростта”, съобщи Генчев.

Това е моята четвърта книга и мисля, че е най-предизвикателната и най-добрата засега”, казва в интервю за БТА преди половин година Уайнър.

Книгата е за силния глад, който мнозина изпитваме днес – глад, който (парадоксално!) става все по-голям с нарастването на потока от информация, която ни залива отвсякъде. Това е гладът за мъдрост. Мъдростта е много различна от информацията, тя е много различна и от знанието. Мъдростта не е свързана с житейския въпрос „какво”, а с въпроса „как”. Как можем да станем по-добри родители, по-добри хора, да живеем по-добре… Това е ролята, която философията някога е играла в живота на хората, и която може, а и трябва да играе отново. Надявам се новата ми книга по някакъв начин да допринесе за това възраждане, допълва авторът.

Когато ми даваше готовия ръкопис, за да започна да го превеждам, Ерик ми каза: „Знам, че съм направил много добра книга, посочва Нейко Генчев. Сега, след като имах удоволствието да я преведа, аз пък ще кажа: Да наречеш тази книга „много добра“ е тежко подценяване. Тя е изключителна. И е наистина най-добрата му книга досега, канегоричен е издателят. Той подчертава, че българските читатели ще я имат първи в света. В Америка тя излиза на 12 май. В България ще излезе на 12 март.

Мисля, че това е уникален случай. Е, и ние, българите, сме уникални, така че всичко е наред, пише Нейко Генчев в профила си във фейсбук.

Нейко Генчев направи българите съпричастни към творчеството на Ерик Уайнър с преводите и издаването на книгите му „География на блаженството” и „География на гения”.

„География на блаженството“ е включена в списъка на бестселърите за всички времена на „Ню Йорк Таймс“.

Творчеството на писателя се радва на огромна популярност и е преведено на повече от 30 езика, включително и на български. Авторът създава свой собствен жанр – нов вид интелектуален пътепис, в който са включени само истински лица и исторически факти, написан изключително увлекателно, изтъкан от ерудиция, психология, наука и хумор.

Ерик Уайнър е завършил Университета в Мериленд, специализирал е журналистика в Станфордския университет. Той е бивш кореспондент на Националното обществено радио на САЩ и на „Ню Йорк Таймс“.

Уайнър е бил репортер в повече от 30 държави, от Ирак до Индонезия, като е отразявал повечето основни международни събития от последно време. Носител на няколко награди за журналистика. Пише редовна колона за BBC Travel, както и за редица престижни американски издания. Води и сутрешно предаване в Националното радио на САЩ. Уайнър е популярен говорител, изнася лекции по целия свят. Води собствен майсторски клас по творческо писане, който се провежда всяко лято в Непал.

Благодарение на приятелството си с Нейко Генчев, през лятото на миналата година Ерик Уайнър гостува в България, като основното му посещение беше във Велико Търново. Той се срещна с кмета Даниел Панов, а във Великотърновския университет беше удостен със званието „Доктор хонорис кауза”.

В България Ерик Уайнър бе специален гост на Световния конгрес на информационните агенции., той посети още няколко големи градове, като навсякъде срещиту му предизвикаха истински фурор сред читателската аудитория.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!