Горнооряховчани ще почетат паметта на Елена Грънчарова – Спасителката на града

0

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

С ритуал пред паметния знак на Елена Грънчарова в парк „Никола Петров“ на 24 февруари (понеделник) горнооряховчани ще почетат паметта на Спасителката на града. Ритуалът е насрочен за 14.00 ч. В честването ще вземат участие VІІ Гвардейски ученически отряд при СУ „Вичо Грънчаров“ и деца от ДГ „Елена Грънчарова“. Пред паметния знак ще бъдат поднесени венци и цветя.

Тази година се навършват 97 години от смъртта и 178 години от рождението на великата горнооряховчанка, превърнала се в един от символите на града и почетен гражданин на Горна Оряховица.

Елена Грънчарова е родена в Горна Оряховица през 1842 година. Завършва земния си път на 24 февруари 1923 г. Признателното гражданство я погребва с големи почести на място, което се намира в днешния парк „Никола Петров“. През 2000 г. е обявена за почетен гражданин на Горна Оряховица. На 27.11.2012 г. Дамски инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, със спомоществователството на Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец, поставя паметен знак, който да указва на бъдещите поколения мястото, където почиват тленните й останки. Бюст-паметник на Елена Грънчарова има в „Алеята на възрожденците“ в парк „Христо Ботев“ в Горна Оряховица.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *