Ученици от Сухиндол се запознаха с професията на медицинската сестра и акушерката

0

 

Представители от Филиала на Варненския медицински университет във Велико Търново се срещнаха с ученици от СУ „Климент Охридски“ в Сухиндол. Те разговаряха за специалностите в учебното заведение и представиха професията на медицинската сестра и акушерката.

Възможностите за кандидатстване във Филиала бяха разяснени от асистент Жана Павловска. Тя сподели с учениците, че приемният изпит е тест по биология, като подчерта, че в него са включени въпроси изцяло от учебния материал в клас. Тя поясни, че желаещите да учат в учебното заведение могат да ползват общежитие и студентски стол. Също така беше представена и възможността различни лечебни заведения да поемат таксите и издръжката на студента.

Асистент Павловска представи двете професии, като едни от най-благородните. По думите й да помагаш на хората да оздравеят и да станеш част от чудото на новия живот е усещане, което не може да бъде описано. Също така тя подчерта, че студентите, които се дипломират във Филиала, получават сертифицирани дипломи за цяла Европа. Тя обаче изрази надежда, че бъдещите специалисти ще останат в България и ще се работят в местните здравни заведения. Асистент Павловска каза още, че всеки дипломиран специалист от Филиала във Велико Търново на практика получава гарантирано работно място заради липсата на медицински персонал в цялата страна.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *