През юни ще заработи новият комплекс за социални услуги във В. Търново, изграден с 820 000 лева по европроект

0

Почти на финала е реализацията на проект „Изграждане на комплекс за социални услуги за деца”. Той е по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Бенефициент е Община Велико Търново, а безвъзмездната финансова помощ е в размер на 820 000 лева.  Извършени са ремонтни дейности , оборудване и обзавеждане на част от общинска сграда, която е била изоставена, на ул. Симеон Велики” 3. В нея ще бъда разкрити две нови социални услуги и ще бъде разширен капацитета на вече съществуващата услуга Център за обществена подкрепа. Това съобщиха днес заместник- кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, директорката на социалната дирекция в Общината Росица Димитрова, представители на фирмата-изпълнител и експерти, ангажирани с проекта.

Първата услуга  е „Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства”. Центърът, освен ремонтирани помещения, ще има и Сензорна градина в двора на сградата.

Съвсем нова услуга е „Преходно жилище за деца от 15 до 18-годишна възраст. То цели да бъдат създадени условия за преход на младежите към живота и за по-бързата им адаптация.

Крайни ползватели на услугите в новия център са 30 деца в Дневния център и 60 потребители, за които ще има осигурени консултации. 75 лица ще се възползват от услугите на разширения Център за обществена подкрепа, а 8 ще бъдат настанени в Преходното жилище.

26 души – социални работници, специалисти и др. ще бъдат назначени на работа в новия социален  комплекс. Евентуални затруднения може да има в набирането на на кадри за 24-часовата подкрепа, тъй като сменната работа не е привлекателна, посочи Росица Димитрова. Очаква се реално центърът да заработи през месец юни.

Тя  припомни също, че в началото на този месец Общината е подписала договор по ОП „Развитие на човешките ресурси” и до 1 май ще се проведе набирането на персонал за Кризисния център на ул. „Драган Цончев”. Идеята е двете къщи, които са за по 15 човека,  да приютяват  жертви на домашно насилие. Ще работим заедно със социални служби, съдии, прокурори, адвокати и полиция, за преодоляване и решаване на този наболял проблем в обществото, каза Димитрова По думите й това е мобилна услуга и се предлага в момента на възникване на кризата. Най-важното е жертвите на домашно насилие да бъдат на сигурно място, а след това ще се търсят службите.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *