Областният управител свика заседание на Областния консултативен съвет по здравеопазване

????????????????????????????????????

 

Днес, 27.02.2020 г. в Областна администрация – Велико Търново се проведе заседание Областния консултативен съвет по здравеопазване и сформирания, съгласно заповед на областния управител проф. д-р Любомира Попова, Областен кризисен щаб за борба с коронавирус. По време на заседанието бяха обсъдени мерки за реакция при евентуално разпространение на коронавирус.

На срещата присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, общопрактикуващите лекари, директорите на болниците в областта, на Центъра за спешна медицинска помощ, МВР, ДАНС, Гранична полиция и др.

Директорът на РЗИ – Велико Търново – д-р Евгения Недева запозна присъстващите с актуални данни на епидемичната обстановка по отношение на новия коронавирус (COVID – 19) и Насоките на МЗ, СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията – Стокхолм при случай на коронавирус, както и с набелязаните от Националния оперативен щаб мерки.

Присъстващите на срещата представиха готовността си за реакция при евентуални случаи на заболели от коронавирус, като бе обсъден и алгоритъмът на действие при контактни или потвърдени случаи на заразени лица.
От РЗИ информираха за получените от МЗ указания и конкретни инструкции за реакция при наличие на случаи на коронавирус, с които са запознати лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, общопрактикуващите лекари, ЦСМП.

Лечебните заведения са разработили планове за действия.
На заседанието стана ясно още, че при съмнение за заразен пациент с коронавирус той трябва да се насочва чрез РЗИ и/или общопрактикуващия лекар към инфекциозното отделение на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД и МБАЛ „Ив. Рилски“ ЕООД – Горна Оряховица.

На населението се препоръчва: при завръщане от район с наличие на коронавирус и/или съмнение за заболяване консултирането с личните лекари да се извършва само по телефона; да се ограничи пътуването към държави с доказано наличие на коронавируса; да се избягва организиране на масови мероприятия и събития, свързани с посещение на много хора; да се спазва респираторния етикет и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!