Предлагат внушителен 7-метров знак да краси входовете на духовната и историческа столица Велико Търново

М. Милчева

Внушителен пластичен знак, висок 7 метра, може да краси четирите входа на Велико Търново. Той е символ на града като духовна и историческа столица на България – статут, който беше присъден на Велико Търново от Народното събрание на 12 април 2019 година.

Предложението е внесено в Художествено-експертен съвет в Община Велико Търново с председател главният архитект Николай Малаков, а вносители са членовете на инициативния комитет за присъждането на статута „Духовна и историческа столица на България”. Припомняме, че  той беше оглавен от кмета Даниел Панов и в него влизат още митрополит Григорий, историкът проф. Милко Палангурски, Веселка Коева – член на Висшия адвокатски съвет, адвокат Йордан Цветанов – председател на УС на Фондация „Център за обучение на адвокати Кр. Цончев”, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, проф. Пламен Павлов, проф. Хитко Вачев и др.

Композицията на пластичния знак се състои от две части: носеща, арковидна част и самия знак. Той се представлява пластично изображение на трите крепостни кули, пред които има фигури на цар и царица (прототип е царската двойка от „Лондонското Четвероевангелие”), държащи инсигниите на царската власт. Кулите са обрамчени от елегантни колони, носещи арка с благославящата ръка на Бог.

Под пластичния знак е текстът: „Велико Търново – историческа и духовна столица на България”.

Композицията ще е двустранна, за да може да се вижда и от двете страни на пътя. Предвидено е тя да бъде изработена от стоманобетон и неръждаема стомана.

Предложено е също знакът в малък формат, изработен от бронз, да бъде Почетна награда  „Велико Търново – духовна и историческа столица на България”, която да бъде връчвана от кмета на лица с особен принос и заслуги към града и България.

Автор на творбата е известният скулптор Борис Борисов.  Негово дело са десетки знакови внушителни паметници на бележити личности в цяла България, сред които  фигурата на Алеко Констатинов в София, цар  Калоян във Варна, паметника на Иван Хаджийски в Троян, братята Евлоги и Христо Георгиеви в Карлово, както и 30 фигури за Ретро музея във Варна. Сред творбите му е също  паметника на Васил Левски в Сандански, президента Роналд Регън в Южния парк в София, фигурата в цял ръст на Атанас Буров в Горна Оряховица и др. Сега прави бюст паметник на ген. Владимир Вазов в столицата.

Хиляди туристи се радват на неговите фигури в Мултимедийния център „Царевград Търнов“.

Художествено експертният съвет в Община Велико Търново е разгледал преди дни проекта, но поради липса на консенсус между неговите членове, той е бил отхвърлен. Затова адвокат Йордан Цветанов като член на инициативния комитет е внесъл предложение за ново заседание на ХЕС, на което да бъде поканен авторът на проекта и членове на комитета, които да изложат своите становища.

Заседанието на Художествено-експертния съвет ще се проведе на 5 март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Content is protected !!