Проф. Йосиф Радионов: „Само културата може да извиси народа ни, изкуството създава хора с красиви души  и щедри сърца“

0

М. Милчева

Музикантите и въобще хората на изкуството, както и спортистите, са „витрината” на България пред света, затова държавата трябва да се грижи за тези хора. За съжаление, все повече от тях избират да развиват големите си таланти си в други страни. Това каза  днес във Велико Търново световно известният цигулар  и преподавател в Националната музикална академия проф. Йосиф Радионов. Едва една четвърт от моите възпитаници остават тук и правят този избор, въпреки ниските заплати, допълни той.

Негови ученици правят забележителни кариери като концерт майстори в Хамбург -Германия, Йоханесбург в Южна Африка, в Манаус – Бразилия и др.  Живеем с надеждата за по-голямо почитание към културата у нас, защото тя извисява народа ни, изкуството облагородява и създава хора с дух и отговорност – с красиви души  и щедри сърца, посочи маестрото.

За втори път проф. Радионов провежда майсторски клас във Велико Търново заедно с друг известен музикант – контрабасиста Калоян Трифонов, който отново пристигна от Мюнхен за събитието.

Радваме са на големия интерес към майсторските класове, това е показателно за любовта на младите хора към класическата музика, посочи Дочка Михова от сдружение „Силания”, което заедно с Община Велико Търново са организатори на обученията.

26 музиканти на възраст от 8 до 20 години са се записали за участие в майсторския клас, който започна днес. Сред тях има хора от Варна, Русе, Плевен и други градове на страната. Идеята ни е събитието да стане международно и само кратките срокове за заявките попречиха това да се случи тази година, допълни Михова.

Два концерта съпътстват майсторския клас тази година. Утре, 3 март, от 17.30 часа в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ ще свирят  музикалните педагози. Посетителите ще могат да чуят изпълнения на проф. Йосиф Радионов – цигулка, Калоян Трифонов – контрабас, както и на пианистките Зорница Радионова и Дора Христова. Вторият концерт е на 6 март от 15.30 часа и в него ще се изяват избрани ученици от майсторските класове.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *