Голямо българско хоро извиха горнооряховчани в центъра на града навръх националния празник

0

Горнооряховчани и гости на града се включиха в честването на днешния национален празник. Ветровитото мартенско време не уплаши желаещите да дойдат в центъра на града и да празнуват заедно 142-та годишнина от Освобождението на България. Настроение към празничния ден добавяха и стотиците знаменца бяло, зелено, червено, които общинското ръководство бе осигурило за гражданите.

Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 142-та годишнина от Освобождението. „Рядко една война е била толкова чакана и желана, каквато е Руско-турската от 1877-1878 година. Тя е и единствено възможна като изход за решаване на Източния въпрос. За да се наречем днес свободни, нашата родина жертва най-великите си синове. Мнозина наричат 03 март 1878 година – Българско възкресение. Макар и за кратко Санстефанска България е онова освободено Отечество, което приютява и обединява всичките си чеда”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. „Гоорнооряховчани също не остават настрана от патриотичния подем на българския народ – 240 души от селищата на Горнооряховска община се включват в Българското опълчение. Нашият град остава в историята и с една светиня – знамето, ушито от Елена Грънчарова за априлските въстаници,  поема към Шипка и Шейново в ръцете на ІV-та опълченска дружина”, припомни градоначалникът.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от народните представители инж. Клавдия Григорова – Ганчева, Явор Божанков, от председателя на Общинския съвет Димитър Николов, от военно формирование 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, от Съюза на пенсионерите в Община Горна Оряховица, политически партии, обществени организации и граждани.

След официалната част, празничната програма продължи с изпълнения на Фолклорна компания „Сидер войвода“ и Клуб за народни хора „Фолклорна броеница“ при НЧ „Братя Грънчарови- 2002“, а площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на Радостина Паньова, която днес празнува своя рожден ден. Пред сградата на Общината и около кръговото кръстовище се изви хоро, в което се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.

През днешния празничен ден входът за всички посетители на Исторически музей – Горна Оряховица ще бъде безплатен. Работното време на музея ще продължи до 16.00 часа.

Желаещите ще могат да разгледат постоянните експозиции на музея и да се запознаят с участието на горнооряховчани в националноосвободителните борби на България. В Историческия музей се пази копие на Горнооряховското бойно знаме, ушито за горнооряховските въстаници през 1876 г. от Елена Грънчарова, Вангели Шопова и Зойка Обрешкова. То е единственото българско знаме на служба в Руско-турската война 1877-1878 г.

Специално място в експозицията на Историческия музей е отделено и на позлатена чаша от император Александър ІІ, подарена на един от горнооряховските опълченци. Музеят в Горна Оряховица е един от малкото в България, в който се пази такава чаша, подарявана на опълченците след войната.

Чествания по повод 142 години от Освобождението имаше и в селищата на общината. Част от населените места се присъединиха към националната инициатива „Пробуждане с хоро“.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *