Сухиндол отпразнува 3-ти март

0

За поредна година в Сухиндол се проведоха чествания по повод националния ни празник. Още сутринта беше отслужена заупокойна молитва за загиналите борци за свободата, а паметта им беше почетена с едноминутно мълчание.

Честванията се проведоха пред Паметника на загиналите в Сухиндол, а кметът инж. Пламен Черне

в благодари на всички присъстващи, които станаха съпричастни с програмата на празничния ден.

„Днес празнуваме края на петвековното робство. За да я има тази свята България ние днес прекланяме глави пред героите. Пред Неделчо Цанев Анев, пред Русан Мирчев- сухиндолци, пролели кръвта си за свободата на България. Да не забравяме и четите на Хаджи Димитър, поп Харитон, Бачо Киро и всички бунтовници, които оставиха семействата си тръгнаха в балкана. Светла памет на героите, да живее България, да живее Сухиндол“, каза словото си инж. Пламен Чернев.

Учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ бяха подготвили специална литературно-историческа композиция. В нея възпитаниците на училището представиха славните моменти в българската история от основаването на страната ни до Възраждането. Изтъкнати бяха личностите, направили България една от най-великите държави през Средновековието.

Момичетата от Танцова група „Феникс“ към СУ „Св. Климент Охридски“ зарадваха всички присъстващи с любими хора.

Цветя и венци пред Паметника на загиналите за България поднесоха кметът инж. Пламен Чернев, председателят на местния парламент Борислав Вълев, заместник-кметът Петьо Русев, учениците от СУ „Св. Климент Охридски“, Общинският партиен съвет на БСП и общинската организация на ГЕРБ.

Инж. Пламен Чернев, Борислав Вълев и Петьо Русев поднесоха цветя и пред паметната плоча на Филип Маджара, Паметника на загиналите в Балканските войни и паметната плоча на Русан Мирчев.

По традиция празникът продължи с много веселие в местността „Сопотска скала“, където отново се изви кръшно българско хоро.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *