Членовете на комитет „Ген. Сава Муткуров” отдадоха почит на бележития търновец

0

Членовете на комитет „Ген. Сава Муткуров” поднесоха венци и цвета пред паметника на бележия търновец в парк „Марно поле”. Днес, когато честваме националния празник 3-ти март, от комитета отбелязаха и 129 години от кончината на генерала.

Ген.Муткуров  е генерал, министър на войната и регент на Княжество България. Той дава своя принос за освобождението на България.  Като младши офицер от руската армия, ген. Муткуров взема участие в Руско-турската война (1877-1878 г.) На 15 юни, под командването на ген.-майор Драгомиров, преминава река Дунав при  Свищов и се сражава в боевете за превземането на града, за което е отличен с орден „Св.Станислав“ – III-та степен с мечове.  Взема участие в сраженията в района на днешното село Садовец в област Плевен, по-късно и в защитата на Шипка.

За проявената храброст и мъжество, показани в боевете на Шипка, получава и втория си орден „Св.Анна“ – III-та степен с мечове, и е бил произведен в чин поручик /старши лейтенант/. Автентичният орден „Св.Анна”, принадлежащ на генерала, може да бъде видян в експозицията на музей „Възраждане и Учредително събрание” във Велико Търново.

Припомняме, че паметникът, открит тържествено миналата година,  беше дарен от наследниците на генерал Муткуров – правнука му Александър Кирков и съпругата му, които години наред са го съхранявали в дома си. При реставрацията му беше направено изненадващо откритие, че е изработен  от прочутия италиански скулптор Винченцо Йераче и е направен от карарски мрамор – материал, с който е работил Микеланджело.

Генерал Муткуров години наред не беше заел своето достойно място в историята на Велико Търново, но благодарение на усилията на едноименния комитет, неговото дело доби популярност и заслужена почит. По думите на историка от Великотърновския университет проф. Милко Палангурски ген. Муткуров е „един от най-добрите представители на поколението, което създаде България, което я изгради, защити, съедини. Той си отиде на 39 години. Едва ли има човек, който за кратката си житейска мисия да е свършил толкова много неща”.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *