Заради грип тип Б затвориха две детски градини в Свищовско

0

 

Към момента от общо 2400 ученици в община Свищов от учебни занятия отсъстват 400, а в детските градини отсъстват 155 деца от общ брой 850. Това съобщи на пресконференция кметът Генчо Генчев. Той посочи, че са затворени детските градини в с. Хаджидимитрово и в с. Вардим, тай като там са малко децата и заболеваемостта е по-голяма. Кметът обясни, че към този момент община Свищов няма законови основания за обявяването на епидемиологична обстановка и грипна ваканция. Това е съгласувано с РУО – Велико Търново и РЗИ – Велико Търново. Ако заболеваемостта достигне определения процент, ще бъде обявена грипна епидемия, но към момента това не може да се направи. В община Свищов заболеваемостта от грип тип Б е най-висока в областта, но въпреки това все още не е достигнат пикът, на основание на който институциите, от които зависи това, да обявят епидемия.

„Относно притесненията на хората във връзка с коронавируса, искам да уведомя, че всички лични лекари са получили нужните указания и нужните препоръки на националния кризисен щаб, а отделенията са инструктирани как да действат при възникване на ситуация, свързана със заболяването. Оборудвани са стаи, които да посрещнат евентуално хора с изявена симптоматика, а след това си има национална процедура, по която се действа, разписана от националния координационен щаб, за откарването на пациентите да областния център, от където се поеме последващата грижа за тях“, обясни Генчо Генчев и обобщи, че към момента на територията на Свищов няма регистрирани случаи на коронавирус.

„Групата ученици и учители, които се завърнаха преди седмица от Италия спазват карантинния срок и до сега не са показали никаква симптоматика по отношение на вирусни инфекции“, допълни още той.
На пресконференцията стана ясно, че за съжаление, на територията на община Свищов се повишава броят на заболелите от грип, и такива имащи грипоподобни симптоми. По този повод Общината е поставила пред РЗИ – Велико Търново въпроса за належащата необходимост от маски и предпазни средства, които са в ограничено количество в лечебното заведение.

„Ще настояваме пред Министерството на здравеопазването и РЗИ за снабдяване на болницата с консумативите по най-бързия начин, тъй като в момента тя използва резерва, който има“, категоричен е кметът.
Той обясни, че е създадена е изключително добра организация по отношение на информацията, която се събира всеки ден – сутрин, обед и следобед, както от детските градини и учени заведения, така и от преминалите болни през Вътрешно и Детско отделения на свищовската болница. От 1 март в Детско отделение са постъпили 5 деца, а във Вътрешно отделение, с респираторни заболявания са приети 7 лица.

 

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *