Красимир Янков: Културата трябва да е стълб, около който да градим националната си идентичност

0
“Трябва да развием един от важните аспекти на нашата платформа – културата, като елемент формиращ общественото съзнание за постигане на такава среда, в която да осмислим и да дадем посока на процесите в социалната среда; да поставим задачите на едно бъдещо управление на България, за което културата да не е обикновено понятие за секторна политика, а стълб около който да градим националната си идентичност. Това каза народният представител от ПГ на “БСП за България Красимир Янков на откриването на дискусия с български интелектуалци на тема“ Леви политики за един нов културен хоризонт“ в БТА.  Тя бе организирана от инициаторите на „Платформа за демократичен социализъм“.
“Просперитетът на една нация се случва в среда на общо просвещение”
Той добави, че творците се раждат и развиват своите таланти въпреки, или благодарение на социалната среда, но просперитета на една нация се случва само и единствено в среда на общо просвещение, което означава свободен достъп до образование. “Всяка нация има своята история и култура, но само държавите, които са осъзнали тяхната роля и значение заемат значимо място не на картата на териториите, а на картата на културните пространства.” Красимир Янков добави, че именно на такава карта са ни поставили братята Кирил и Методий.
„Платформата за демократичен социализъм“ е принос за развитието на социалистическата идея”
”Нашата платформа е написана също на кирилица. Тя е принос за развитието на социалистическата идея, наред със сходни процеси в цял свят. Това също ни поставя на карта, в която размерът ни се определя не от географската карта, а от размера на идеите и мечтите ни”, каза пред събралите се народният представител Красимир Янков. Той изрази убеждение, че подобна дискусия е част от приноса: “ За промяната на света, като едно по-добро, солидарно, справедливо, хуманно място.” Янков добави още, че събралите се интелектуалци са заедно, за да предадат идеите си и да ги направият мисия на цялото общество.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *