Осъдиха Прокуратурата да плати 37 000 лв. обезщетение на бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева

0

М. Милчева

Със свое решение от 25 февруари 2020 година Върховният касационен съд е решил Прокуратурата на Република България да плати 35 000 лева обезщетение на бившия главен архитект на Велико Търново Елена Абаджиева. Държавното обвинение ще възстанови на Абаджиева и 2000 лева разноски по делото. Решението е посочено в електронния регистър на съда. То е окончателно и не подлежи на обжалване.

Обезщетението  е по Закона за отговорността на държавата и е окончателно присъдено за това, че е била обвинена, дадена на съд и оправдана за длъжностно престъпление.

Елена Абаджиева беше обвинена през ноември 2009 г заедно с бившия кмет Румен Рашев, че с действията си при конкурс за строителство на тенис кортове през 2005 г. са ощетили Общината с 423 489 лв., тъй като освен корта фирмата построила и 8-етажен блок.

Разследването срещу арх. Абаджиева приключи за 9 месеца, но съдебната фаза се проточи повече от пет години, тъй като делотобеше връщано няколко пъти от различните инстанции. През март 2016 г. двамата подсъдими са оправдани. Румен Рашев преди време също осъди прокуратурата за 40 000 лв.

При определяне размера на обезщетението съдът взема предвид засегната чест и достойнство, накърнен авторитет пред колегите и гражданите, с оглед професията  на арх. Абаджиева и длъжността която заемала, опорочаване на професионалната й дейност, обвиняването й заедно с бившия кмет на Община Велико Търново и компрометиране в широк обществен кръг. Съдиите приемат за доказано, че образуваното наказателно производство е причинило на Абаджиева тежки негативни изживявания – огромен шок и стрес. Отключило и здравословни проблеми

„Съдът намира също, че при определени професии, каквато е тази на Абаджиева, за които изискванията на обществото за почтеност и съблюдаване на закона са завишени, едно незаконно обвинение се отразява особено тежко върху емоционалната и психическа сфера, включително и с оглед невъзможността след това да упражнява професията си и да се развива в нея“, се казва в решението.

Съдът е счел за неоснователен и е отхвърлил иска до пълния му предявен размер от 50 000 лева.

 

 

.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *