Народният гений избухна покрай корона вируса – родиха се стотици вицове, колажи, карикатури

0

М. Милчева

Ако е вярна поговорката „Светът е оцелял, защото се е смял”, тези дни можем да я перефразираме спокойно на „От вируса ще оцелеем, ако много се смеем”.

Наред с истерията, тревогата и тихата лудост, която завладя обществото, народният гений избухна в умотворения, посветени на коронавируса. Градският фолклор роди карикатури и сентенции, вицове, снимки с коментари и цели текстове, които предизвикват искрен и неподправен смях.

Да, ситуацията сигурно е много сериозна и трябва да бъдем отговорни, но не можем да виним никого за това, че гледа с ирония на случващото се, защото иначе рискуваме наистина да се побъркаме от страхове и лоши прогнози. Или както казва отново мъдрият ни народ: „По-добре да се напишкаш от смях, отколкото да се на..каш от страх”.

Покрай измислената новина, уж пусната в CNN, че българската ракия убива вируса, социалните мрежи бяха залети от интерпретации на тази тема. Появиха се снимки от селски казани с надписи „Български вирусолози в опит да открият ваксина срещу коронавируса”. На кадро лъсна и Боби Михайлов с подходящ текст, както и други герои, любители на огнената течност. Откакто стана ясно, че заразените са в Габрово и Плевен, се роди подозрението, че там правят най-слабата ракия.

 

 

 

„Подсещам ви да си изстудите ваксините!” и „Отивам да жулна една ваксина” също са призиви и констатации, които отразяват действителността през последните дни.

Темата за хигиената и напомнянето да се мият често ръцете също намери отклик в народното творчество. Че не сме от нациите, дето много обичат да се къпят, е факт, колкото и да не ни се иска да го признаем. Затова с подобаващо чувство за самоирония се нароиха постове като : ”Възмутени българи питат: Докога ще си мием ръцете?!” или „Ако дойде някой вирус, заради който трябва да си мия и краката, не знам…”

„Кихнах в магазина и всички се обърнаха, почуствах се като в „Гласът на България” , признава хуморист в мрежата. Друг пък стига до заключението, че в днешно време кашлящ китаец е по-съмнителен от арабин с раница.

Смях със сълзи предизвиква „Историята на болестта гъша хуйня или медийни истерии на медицинска почва”, но тя е със знак 18+ .

От няколко дни пък, на принципа „предай нататък“ и по подобие на някогашните училищни лексикони, по месинджър „властва“ нова мода. Заливат ни всевъзможни „рецепти“ от китайски медицински светила как точно трябва да се борим със заплахата. Впрочем всички те удивително си приличат, а указанията са да пием по… една гореща вода с лимон, който съдържа витамин „С“…

Покрай чувството за хумор обаче, не забравяйте! Поддържайте хигиена, не се събирайте с много хора на едно място и въобще, бъдете внимателни. Оня с короната дебне!

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *