Експерти предлагат корекции по 7-метровия знак, който ще краси четирите входа на Велико Търново

0

М. Милчева

Художествено-експертният съвет ( ХЕС) към Община Велико Търново е излязъл със становище относно пластичения знак, който ще краси четирите входа на града. Съветът, председателстван от главния архитект на Велико Търново Николай Малаков, заседава на 5 март, но решението му стана ясно днес.

Както сайтът „Болярски новини” пръв съобщи, внушителният пластичен знак е висок 7 метра и е символ на града като духовна и историческа столица на България – статут, който беше присъден на Велико Търново от Народното събрание на 12 април 2019 г. Идеята за поставянето му е на инициативния комитет, който беше основният двигател по присъждането на званието на града. В него влизат кметът Даниел Панов, митрополит Григорий, историкът проф. Милко Палангурски, адвокатите Веселка Коева и Йордан Цветанов, издателят Нейко Генчев и др. видни общественици.

Композицията се състои от арка и пластика на три крепостни кули, пред които има фигури на цар и царица. Върху арката е благославящата ръка на Бог. Под пластичния знак е текстът: „Велико Търново – историческа и духовна столица на България”.

Композицията ще е двустранна, за да може да се вижда и от двете страни на пътя. Предвидено е тя да бъде изработена от стоманобетон и неръждаема стомана.

Предложено е също знакът в малък формат, изработен от бронз, да бъде Почетна награда  „Велико Търново – духовна и историческа столица на България”, която да бъде връчвана от кмета на лица с особен принос и заслуги към града и България.

Автор на творбата е известният скулптор Борис Борисов.  Негово дело са десетки знакови внушителни паметници на бележити личности в цяла България, както и фигурите в Мултимедийния център „Царевград Търнов“.

Художествено – експертният съвет е препоръчал на автора да направи някои корекции на пластичния знак – да прецизира големината и мястото на герба на Велико Търново, да разработи вариант без долната арковидна част, като се постави в пропорция големината на знака, както и да се уточнят точните позиции за поставянето на композицията на четирите входа на Велико Търново, съобразени с бъдещи проекти на Агенция „Пътна инфраструктура”.

След като поправките  бъдат направени, предстои  ново обсъждане на проекта в ХЕС.

About Post Author

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *